Скални рисунки са арт откритието на 2019 г.

Най-вероятно изображенията са на почти 44 000 години

Скални рисунки са арт откритието на 2019 г. | StandartNews.com

Ако трябва да определим най-вълнуващото арт откритие през 2019-а, то това със сигурност са скалните рисунки с образи на хора и животни в пещера в Индонезия.

Най-вероятно изображенията са на почти 44 000 години. Ако датирането е точно, няма съмнение, че това е най-старото известно произведение на изкуството в света.

Въпросните рисунки са широки 4,5 метра и се намират на остров Сулавеси. На тях  човекоподобни ловци преследват животни, размахвайки копия и въжета.

Според експерти от университета Грифит в Австралия творбите са на 43 900 години. Досега за най-старата рисунка в света се рекламираше изображение на животно в пещера на остров Борнео, която е на поне 40 000 години. Експерти доскоро бяха убедени, че пещерните рисунки принципно произхождат от Европа, но откритията в Индонезия са на път да променят тази теория.

Досега са открити поне 242 пещери с рисунки само на остров Сулавеси, а подобни открития се правят всяка година.

„Това са най-ранните доказателства за общуване и за наченки на изкуство при примитивните хора на Късния палеолит“, твърдят спецовете. Въпреки че абстрактни визуални форми съществуват доста по-отдавна - малък камък с надраскани с охра кръстосани линии е датиран отпреди 73 000 години. За негови автори се приемат обитателите на пещерата Бломбос на 300 километра източно от Кейптаун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай