Скафандърът на Нийл Армстронг пристигна в София

Той ще остане в столицата до 24 март

Скафандърът на Нийл Армстронг пристигна в София | StandartNews.com

Фото Георги Димитров

От 20 януари до 24 март Детският научен център "Музейко" представя една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. Репликата е единствената, която пристига в Европа – след нейния престой в Природоисторическия музей във Виена (Vienna Natural History Museum), предаде Нова. Изложбата се осъществява по повод 50-годишния юбилей от успеха на мисия "Аполо" 11 и Нийл Армстронг - първият човек, прекрачил в друг свят.

"Хюстън, тук база на Спокойствието, "Ийгъл" кацна" - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб "Аполо" 11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21-ви юли 1969-а става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, който съхранява оригиналния костюм на Нийл Армстронг (с номер А-7L), създава 15 лимитирани реплики на уникалната космическа екипировка. Юбилеят от полета и новите технологии позволяват днес костюмът да бъде мултиплициран с помощта на 3D-сканиране. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на милиони хора в цял свят не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Скафандърът очаква посетителите на Детския научен център от днес с любопитни и малко познати факти, а престоят му ще бъде съпътстван с вълнуващи дейности, които предстоят през следващите месеци. Репликата на космонавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията "Аполо" 11 гостува у нас, благодарение на Посолството на Съединените Щати в България и е предоствена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай