Сирийска вдовица с рак и 5 деца трогна Малмстрьом

Бунт на бежанци затвори пътя за Турция след визитата й в Харманли

Сирийска вдовица с рак и 5 деца трогна Малмстрьом | StandartNews.com

Хасково. Близо 150 бежанци от лагера в Харманли блокираха по обяд международния път Е-80 към Турция в спонтанен протест буквално зад гърба на еврокомисаря по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом и вътрешния министър на България Цветлин Йовчев. Чужденците се разбунтуваха заради тръгнал помежду им слух, че държавата има намерение да ги държи затворени в лагера и да не им дава статут следващите 4 г.

Заради суматохата се наложи шефът на лагера в момента Александър Малинов да повиши тон. Бежанците настояваха за визи, за да пътуват в Румъния и Гърция. Нeколкократните обяснения на Малинов, че след като получат бежански статут може да се случи с личните им карти и не са им необходими визи, обаче не бяха чути от чужденците. Стигна се и до

леки сблъсъци с униформените

които направиха кордон и се оборудваха с щитове, за да стопират настъпването на тълпата към шосето. Въпреки това имигрантите успяха да попречат на движението в едното платно. "След като не се спазват българските закони, как на тези хора ще им разпишем спокойно бежански статут", ядоса се Малинов.

Ситуацията се разигра малко след като еврокомисарят по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом и вътрешният министър Цветлин Йовчев си тръгнаха от бежанския лагер. Те бяха в центъра около 2 часа. Имигрантите ги посрещнаха с ръкопляскания, скандирайки "Свобода". Особено драматична беше срещата на Малмстрьом с една от сирийките. Драмата на Сабиха Мустафа

насълзи очите дори на Цветлин Йовчев

Жената разказа, че е с онкологично заболяване, съпругът й е убит във войната, а тя тръгнала към България да спасява петте си деца. Дала на трафикантите всички пари, които имала. Благодарна е на българската държава за грижите, но търси помощ да замине при роднини в Германия, където да продължи лечението си. След думите на съчувствие от страна на Малмстрьом, Сабиха я прегърна и разцелува горещо, а Йовчев хвана под ръка като първи приятел.

Еврокомисарката сподели, че личните й впечатления са, че се подобрява както работата, така и материалната база в лагерите у нас. Тя посочи, че половината от гласуваните 15 млн. евро помощ за страната ни заради драмата с имигрантите от ЕС вече са преведени на страната ни. "Давам си сметка, че България не е богата и осъзнаваме колко е голям натискът към държавата заради ситуацията с бежанците", коментира Малмстрьом. Тя посочи, че ЕС има готовност да гласува още помощи за страната ни. Това обаче ще стане едва след като разработим стратегия за интеграция, за да са сигурни от Брюксел, че харчим парите по най-добрия начин.

Бежанците пък й отговориха с плакати, с които настояват останалите държави от ЕС да отворят границите си за тях. "Всички искат да отидат някъде, но съгласно еврозаконодателството това е невъзможно, тъй като България е първата страна за тях с искане за статут", коментира Малмстрьом. И подчерта, че центровете за настаняване на емигранти като този в Харманли, в които хората са с регистрации, установена самоличност и не носят опасност за вътрешната сигурност, трябва да са от отворен тип.

Не можем да държим децата на бежанците като в затвор

коментира Малмстрьом.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък допълни, че пристигащите нелегални ще бъдат разделяни в три групи. В първата ще влизат майки с деца и семейства - хора, които очевидно имат нужда от закрила. За тях Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще действа по издаване на статут светкавично и тези хора ще бъдат настанявани в центрове от отворен тип. Хора, за които е необходима допълнителна проверка, ще бъдат пращани в местата към дирекция "Миграция" на МВР. Най-бавна ще е процедурата за онези от пресеклите нелегално границата ни, за които властите не са сигурни, че пристигат, за да търсят закрила. Те ще бъдат настанявани на места от затворен тип, допълни Йовчев. В Харманли в момента живеят 1311 души, а заради бързата работа на екипите, които извършват интервютата за получаване на статут на място в лагера, само за седмица има разписани 62 хуманитарни и бежански статута.

Радват се на уроците по български

Камелия Кочева, учител по български език в лагера в Харманли

- Г-жо Кочева, кога започнаха уроците ви с бежанците?

- По принцип преподавам по български език и литература в харманлийското училище "Неофит Рилски". Попаднах в лагера чрез фондация "Каритас". Те изпратиха и всичко необходимо за уроците - тетрадки, буквари, маркери, по една малка черна дъска за всеки ученик. На 24 март започнахме, както се казва - от А и Б. Уроците засега се провеждат в стаята, определена и за място за поклонение.

- На каква възраст са първите ви ученици?

- Най-различна. На първия урок се появиха 12-13-годишни тийнейджъри, имаше и 3-4-има мъже на около 30 г. Всички се държаха много възпитано, участваха активно в урока. Някои от тях, които знаят и английски или руски, дори ми помагат с превода. Показах им авторите на нашата азбука Кирил и Методий. Забавляваха се много и с изписването на буквите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай