Синдикати и работодатели се готвят за протести

Синдикати и работодатели се готвят за протести | StandartNews.com

Синдикатите и работодателите се готвят за протести в първите дни на 2015 година - първите заради увеличението на пенсионната възраст, а вторите заради увеличението на минималната работна заплата, предвидени в бюджета за догодина.

"Синдикатите са категорично против увеличаването възрастта за пенсиониране на хората от трета категория работници. Протест ще има, вчера КНСБ и КТ Подкрепа излязоха със съвместна декларация. До края на месеца ще завърши проучването за организиране на протест и след това ще бъде самият протест", заяви Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ, пред БНР.

"Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано, икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата. Също така с тревожните опити да се намалят административните разходи и особено в сферата на отбраната и сигурността", заяви Васил Велев, председател на Индустриалния капитал в България.

Според Велев са подценени приходите - "ръстът на БВП можеше да е по голям, в бюджета прозира нерешаване на основни промени". Той даде пример с такса битови отпадъци, която отново няма да се плаща пропорционално на количеството боклуци, а пропорционално относно активите. Категорично възразяваме срещу продължаващата мярка първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя, подчерта Велев. Противопоставяме се на увеличаването на минималните доходи, които се увеличават административно. Срещу сме и увеличаването на минималния осигурителен доход, добави той.

Ненков напомни, че синдикатите са искали минимална заплата 400 лв. Сега не сме доволни от това, което се реши в МС за двете стъпки на увеличаване на минималната заплата. Още не сме получили формула за формиране на минималната работна заплата, каза синдикалистът.

КНСБ се обяви категорично против десетпроцентното съкращение на администрацията, предвидено в проектобюджета за 2015 година.

Позиция по темата изрази и представител на другия голям синдикат КТ "Подкрепа" . Евтим Буюклиев - председател на синдиката на административните служители към "Подкрепа" каза, че функционалната администрация е дори твърде малко за населението на страната.

"Раздута е администрацията по върховете, министерствата. Създадени са доста агенции, дори не ги знам колко са, хора на хранилка, които утежняват издръжката на администрацията.

Управляващите да помислят как да повишат производителността на труда, да се насърчава индустрията, а не като им свършат парите да почват съкращения. Ние ще направим всичко възможно нашите членове да бъдат защитени при тези съкращения", каза още Буюклиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай