Ще се върнат ли на Земята заседналите астронавти?

Корабът им има проблеми с двигателите и няколко изтичания на хелий

Ще се върнат ли на Земята заседналите астронавти? | StandartNews.com

Изминаха няколко седмици откакто астронавтите на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс са блокирани на Международната космическа станция (МКС). Причината за техния дълъг комсически престой е проблем в кораба на "Боинг", наречен "Старлайн", който се повреди по време на полета им.

Опасенията, изразени от "Боинг" и НАСА относно проблеми с двигателите и няколко изтичания на хелий (хелий се използва в двигателната система на "Старлайнър"), попречиха на кораба да осъществи обратния полет по план. Сега НАСА заяви, че астронавтите може да се наложи да останат на място до следващата планирана смяна на екипажа през август - евентуално на друг кораб.

"Боинг" и НАСА се опитват да придадат положителен характер на удължаването, като казват, че тестват системи, необходими за по-дълги мисии на "Старлайнър“. Но проектът вече претърпя няколко закъснения, като първоначално бе предвидено да излети за първи път с екипаж през 2017 г. Това, в съчетание с последните проблеми, повдига въпроси относно цялата програма „Старлайнър“.

Следващият конкретен проблем е, че „Старлайнър“ се връща и изхвърля сервизния си модул при повторното влизане в атмосферата, тъй като се връща на повърхността на сушата, а не в морето (както направиха руските космически кораби „Союз“ и капсулите „Дракон“ на SpaceX). Това означава, че частта от космическия кораб с цялата важна информация ще изгори, което ще направи много трудно да се определи какво всъщност се е объркало.

Течът, забелязан по време на изстрелването на „Старлайнър“, беше определен като незначителен и космическият кораб беше изпратен в орбита независимо от това. Това обаче се превърна в по-голям проблем, когато след изстрелването бяха установени допълнителни течове на хелий, което означаваше, че няколко от малките маневрени двигатели на космическия кораб не могат да бъдат използвани.

Четири от петте двигатели бяха ремонтирани, докато „Старлайнър“ беше прикачен към МКС, но това поражда опасения, че други двигатели могат да излязат от строя по време на обратния път към Земята. При завръщането на "Старлайнър" повторното навлизане в земната атмосфера изисква много специфичен „ъгъл на атака“, за да се гарантира, че няма да има прекалено голямо триене, което да нагрява кораба.

Невъзможността да се коригира ориентацията на кораба или орбиталните параметри за влизане в атмосферата в най-лошия случай може да доведе до огромно нагряване и разрушаване на космическия кораб с двама астронавти на борда.

В космическия кораб са проектирани допълнителни двигатели и други така наречени „резерви“ - резервни системи, така че това е много малко вероятен сценарий. Въпреки това изтичането на хелий също е било такова. Макар че "Боинг" и НАСА смятат, че завръщането на „Старлайнър“ е безопасно, напълно мислимо е астронавтите да изпитват известно притеснение и тревога - особено след като тези проблеми не са възникнали при тестовите полети без екипаж.

В момента НАСА провежда наземни тестове, а на МКС се провеждат изследвания, за да се събере възможно най-много информация преди завръщането.

Астронавтите са успели да стигнат до МКС и са в безопасност там. Макар че е вероятно "Старлайнър" да се върне на Земята, ако бъде открита сериозна повреда, докато е прикачен към МКС, има други превозни средства за връщане, които могат да бъдат използвани, за да превозят двамата членове на екипажа обратно у дома.

Безопасността на астронавтите несъмнено ще бъде от първостепенно значение както за агенцията, така и за индустрията. Но това не е първият проблем със „Старлайнър“. Превозното средство претърпя големи закъснения от момента на създаването му като част от Програмата за комерсиален екипаж през 2010 г.

Договорът посочваше, че „Старлайнър“ трябва да бъде готов до 2017 г. с двегодишно закъснение преди първото успешно безпилотно изстрелване през 2022 г. (имаше неуспешен опит през 2019 г.). След това основното изстрелване с екипаж беше отложено с един месец.

Тези закъснения показват, че "Боинг" изостава от основния си търговски конкурент SpaceX, който спечели договор едновременно с "Боинг" през 2010 г. за изграждане на превозни средства, които да превозват екипаж до МКС. SpaceX успешно изстреля мисия с екипаж с капсулата Dragon през 2020 г. За да се даде представа за успеха, Crew Dragon в момента завършва петата си пилотирана мисия

о МКС, а също така е изпълнила 30 товарни мисии.

От десетилетия "Боинг" е основен играч в космическите мисии на НАСА, като например играе важна роля в програмата за космически совалки. Тези отношения продължават с ролята на компанията в ракетата Space Launch System (SLS), която ще изпрати астронавтите на път към Луната.

Дружеството е един от най-големите и най-уважавани изпълнители в аерокосмическата индустрия. Проблемите със "Старлайнър" обаче се появиха скоро след широко оповестените инциденти със самолети на Boeing, така че корпорацията не би могла да се справи с допълнителни проблеми с космическите си кораби с екипаж, които да увеличат проблемите ѝ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай