Ще прости ли Чарлз на Хари

По-малкият син на принцеса Даяна отдавна обвинява роднините, че са легнали с дявола

Ще прости ли Чарлз на Хари | StandartNews.com

Около тазгодишната церемония в чест на британския монарх Trooping the Colour имаше много неясноти заради тежките времена, през които преминават членовете на кралското семейство. Както се знае, Чарлз III и принцесата на Уелс Кейт Мидълтън едновременно се лекуват от рак, а принц Хари все още е в немилост пред роднините си. Докато кралят и снаха му все пак успяха да се появят на официалните празненства и зарадваха поданиците за кратко с присъствието си, по-малкият син на покойната принцеса Даяна дори не беше поканен за събитието.

Чрез коментарите на експертите и източници от Острова може да придобием по-добра представа за настоящите и бъдещи отношения между Чарлз и Хари. Твърди се, че британският монарх все още не може да прости на по-малкия си син, че в мемоарите си е отредил ролята на злодея за кралица Камила. Говори се, че Хари вече се е опитвал да води мирни преговори със семейството си, но молбите му са останали глухи.

„Хората трябва да осъзнаят, че единственото нещо, което Чарлз намира за непростимо, е критиката към Камила“, коментира Кристофър Андерсен, автор на „Кралят“, пред Fox News Digital. „Хари каза някои доста ужасяващи неща за нея. Той ясно даде да се разбере, че я възприема като демона в династията. Това все още притеснява краля и не знам дали ще му бъде лесно да прости. Не съм сигурен, че това някога ще се случи“, добавя Андерсен.

В телевизионни интервюта за популяризиране на автобиографията си „Резервният“ Хари обвини своята мащеха, че е изнесла лични разговори на медиите, за да лъсне собствената си репутация. Той обвини членовете на кралското семейство, че са „си легнали с дявола“, за да си осигурят позитивно отразяване в таблоидите, като подчерта усилията на Камила да възстанови имиджа си пред обществеността след дългогодишната й връзка с баща му. „Това я направи опасна заради връзките, които изгради в британската преса, каза Хари пред CBS. - Имаше открито желание и от двете страни да търгуват с информация.“ 

„Уилям и Хари не искаха баща им да се жени за Камила. Те се опитаха да го разубедят. И трябваше да се престорят пред обществото, че я приемат. На Чарлз му отне цяла вечност, десетилетия, за да накара майка му да приеме Камила като негова бъдеща булка. Това всъщност беше по време на Trooping the Color през 2002 г. Тога кралица Елизабет II започна да  поддава малко и тя позволи на Камила да се появи с кралското семейство за първи път. И по-късно, по време на Диамантения юбилей,  тъй като принц Филип беше болен от пневмония, кралицата покани Камила в каретата й. В този момент беше очевидно, че Нейно величество е решила да загърби миналите си чувства и да приеме Камила в кралското семейство“, продължава Андерсен. „Чарлз оказваше натиск върху кралицата толкова дълго и по толкова много начини да приеме Камила… Не трябва да забравяме, че той обеща на майка си: Камила никога няма да стане кралица. И това все още притеснява Уилям и Хари.“

На фона на обтегнатите отношения между Чарлз и Хари кралските коментатори твърдят, че монархът е готов все пак да прости на принца и да го приеме обратно в семейството. Но при едно условие. Том Куин каза пред The Mirror, че кралят ще посрещне сина си с отворени обятия, ако Хари обещае да не пише повече книги за кралското семейство или да дава „смущаващи“ интервюта. Но само ако принцът даде писмена гаранция. Според Том Куин по-малкият брат на Уилям е най-големият враг на самия себе си и той едва ли е готов да поеме маслиновата клонка за мир, идваща от позлатените порти на Бъкингамския дворец.

„Хари все още е убеден, че е жертвата и че всъщност семейството му трябва да дава обещания на него, а не обратното“, добавя Куин. Кралският експерт прави паралели между отношението на Хари към двореца – то дублира това на покойната му майка. Историята се повтаря, тъй като Хари критикува семейството точно така, както го прави принцеса Даяна.

В мемоарите си Хари споделя, че иска „мир“ със семейството, но наблюдателите формулират извода, че той не прави много за постигането на тази цел.

Въпреки отсъствието на Хари, Trooping the Colour се оказа важен момент за семейството, тъй като Кейт отбеляза своето завръщане. Това бе първата официална обществена поява на принцесата на Уелс, откакто разкри страшната си диагноза. Макар и поданиците да се зарадваха на присъствието на любимката им, участието на Кейт може да й струва скъпо. Въпреки че принцесата поддържаше лъчезарната си усмивка, кралският експерт Кейти Никол каза пред Entertainment Tonight, че физическото натоварване е повлияло негативно на нейното здраве.

Никол сравнява Кейт с лебед, който на пръв поглед се носи грациозно по водата, но под нея гребе трескаво с крака. Подготовката за появата на Кейт най-вероятно е отнела много време, усилие и енергия от страна на принцесата. „Тя гледаше парада, но с благодарност прие предложения й стол. Това е само малко потвърждение, че не е толкова силна, нито във форма, както беше преди да се подложи на това лечение.“

Черно-белият тоалет на Кейт е бил съвършен. „Ако не знаехте, че тя преминава през лечение на рак, никога нямаше да познаете“, категорична е Кейти Никол. Според нея е имало огромно напрежение за Кейт и кралските особи, които са знаели, че всеки детайл от външния й вид ще бъде внимателно изследван. Но Никол изтъква, че решението на принцесата да се появи на събитието несъмнено е изцяло нейно и никой не й е повлиял.

Кралският експерт също отбелязва, че децата на Мидълтън са били щастливи и спокойни с майка си, присъстваща на сцената. „Тя имаше нужда да бъде там. За Кейт това беше златна възможност да изпрати наистина важно съобщение – че е добре“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай