Шпи­о­ни­ра ли ни Ки­тай през мре­жа­та

За­ра­ди страх от прос­ле­дя­ва­не Ин­дия от­ря­за Под­не­бес­на­та им­пе­рия в ин­тер­нет

Шпи­о­ни­ра ли ни Ки­тай през мре­жа­та | StandartNews.com
  • Но­ви об­ви­не­ния сре­щу TikTok, ком­па­ни­я­та от­ри­ча да кра­де лич­ни дан­ни
  • За­ра­ди страх от прос­ле­дя­ва­не Ин­дия от­ря­за Под­не­бес­на­та им­пе­рия в ин­тер­нет

Шпи­о­ни­ра ли ни Ки­тай през мре­жа­та? Въп­ро­си­тел­ни­те око­ло най-по­пу­ляр­но­то при­ло­же­ние за об­мен на ви­деа TikTok на­рас­на­ха, след ка­то Ин­дия заб­ра­ни 59 ки­тай­ски те­ле­фон­ни ап­ли­ка­ции, вклю­чи­тел­но WeChat и TikTok. Пра­ви­тел­ство­то на Ин­дия твър­ди, че те­зи при­ло­же­ния из­пол­зват не­за­кон­но дан­ни и тай­но съ­би­рат ин­фор­ма­ция от те­ле­фо­ни­те на хо­ра­та при из­тег­ля­не­то им. Ин­дия за­я­ви още, че по­доб­ни при­ло­же­ния пред­став­ля­ват зап­ла­ха за на­ци­о­нал­на­та си­гур­ност и из­пол­зва­не­то им от граж­да­ни­те би до­ве­ло до се­ри­оз­ни ико­но­ми­чес­ки проб­ле­ми.

Офи­ци­ал­но заб­ра­на­та бе об­я­ве­на в края на ми­на­лия ме­сец и пре­диз­ви­ка се­ри­оз­ни сблъ­съ­ци на гра­ни­ца­та меж­ду Ин­дия и Ки­тай в Хи­ма­ла­и­те.

При­ло­же­ни­е­то TikTok пос­тиг­на из­клю­чи­те­лен ус­пех и зав­ла­дя це­ли 141 стра­ни по ак­ту­ал­ни дан­ни на Apptrace, ка­то фи­гу­ри­ра в кла­са­ци­и­те на топ 25 при­ло­же­ния в 135 дър­жа­ви. Пре­ди офи­ци­ал­на­та заб­ра­на от Ин­дия, ней­ни­те граж­да­ни ус­пя­ха да из­диг­нат стра­на­та на чел­на по­зи­ция по брой сва­ля­ния на TikTok, а имен­но 119 ми­ли­о­на ак­тив­ни пот­ре­би­те­ли. При­чи­на­та е съв­сем раз­би­ра­е­ма - при­ло­же­ни­е­то пре­дос­та­вя въз­мож­ност за из­клю­чи­тел­но бър­зо нат­руп­ва­не на по­пу­ляр­ност.

То­ва не е пър­ви­ят път, в кой­то TikTok е об­ви­нен в зло­у­пот­ре­ба с дан­ни­те на пот­ре­би­те­ли­те и пре­да­ва­не­то им на ки­тайс­ко­то пра­ви­тел­ство. През ок­том­ври 2019 г. TikTok за­я­ви пред за­ко­но­да­те­ли­те на САЩ, че не се вли­яе от ни­кое чуж­до пра­ви­тел­ство, вклю­чи­тел­но ки­тайс­ко­то. Ком­па­ни­я­та, съз­да­тел на TikTok, от­го­во­ри съ­що, че при­ло­же­ни­е­то не ра­бо­ти в Ки­тай и ня­мат и на­ме­ре­ние да го пра­вят в бъ­де­ще.

След об­я­вя­ва­не­то на заб­ра­на­та пред­ста­ви­те­лят на TikTok в Ин­дия Ни­хил Ган­ди нап­ра­ви из­яв­ле­ние, с ко­е­то ос­по­ри об­ви­не­ни­е­то на Дел­хи. Той ка­те­го­рич­но за­я­ви, че при­ло­же­ни­е­то TikTok спаз­ва всич­ки изис­ква­ния за по­ве­ри­тел­ност и си­гур­ност на дан­ни­те съг­лас­но ръ­ко­вод­ство­то на Ин­дия и не е спо­де­ля­ло ин­фор­ма­ция за ин­дий­ски­те граж­да­ни на ни­кое чуж­до пра­ви­тел­ство.

Мно­го от пот­ре­би­те­ли­те на TikTok под­кре­пят ре­ше­ни­е­то на Ин­дия, но има и та­ки­ва, ко­и­то мо­лят да се пус­нат ал­тер­на­тив­ни при­ло­же­ния, ко­и­то да мо­гат да из­пол­зват. Най-ра­зо­ча­ро­ва­ни ос­та­на­ха звез­ди­те на плат­фор­ма­та в Ин­дия, ко­и­то са при­ну­де­ни да спрат да спо­де­лят сво­и­те ви­деа.

В про­дъл­же­ние на по­ве­че от де­се­ти­ле­тие Ки­тай ог­ра­ни­ча­ва на­чи­на, по кой­то чуж­дес­тран­ни­те тех­но­ло­гич­ни фир­ми, опе­ри­ра­щи в ней­ни­те гра­ни­ци, пра­вят биз­нес. Най-го­ле­ми­ят ин­тер­нет па­зар в све­та е из­пол­звал сво­я­та Great Firewall (за­ко­но­да­тел­но ре­гу­ли­ра­не в ин­тер­нет на вът­реш­ния па­зар), за да бло­ки­ра Facebook, Twitter, Google и дру­ги ус­лу­ги в име­то на за­паз­ва­не­то на своя ки­берсу­ве­ре­ни­тет. Ки­тай до­ри пред­ло­жи и дру­ги дър­жа­ви да при­ла­гат по­доб­ни мер­ки. Ока­за се, че нас­тъ­пи вре­ме­то, в ко­е­то и част от биз­не­са на ки­тайс­ка­та стра­на би­ва неп­ред­по­чи­тан и ог­ра­ни­ча­ван.

Съ­сед­ни­те дър­жа­ви Ин­дия и Ки­тай чес­то се сблъс­кват за­ра­ди спо­де­ле­на­та си гра­ни­ца. Ин­дия твър­ди, че ки­тай­ски­те вой­ски пре­ми­на­ват гра­ни­ца­та им и са­те­лит­ни сним­ки по­каз­ват но­ви сгра­ди на ин­дийс­ка те­ри­то­рия. Ки­тайс­ко­то пра­ви­тел­ство пък об­ви­ни Ин­дия, че из­граж­да път по тях­на­та спо­де­ле­на гра­ни­ца, на­ре­че­на "Ли­ния на фак­ти­чес­ки кон­трол". През май раз­го­во­ри­те по въп­ро­са се раз­пад­на­ха, а на 16 юни бе съ­об­ще­но за сблъ­сък меж­ду ки­тай­ски и ин­дий­ски вой­ски, при кой­то има за­ги­на­ли от ин­дийс­ка­та стра­на.

Над 100 ап­ли­ка­ции в заб­ра­ни­те­лен спи­сък

Та­зи го­ди­на има над 100 при­ло­же­ния, пос­та­ве­ни в заб­ра­нен спи­сък и то­зи брой из­глеж­да на­рас­тва с все­ки из­ми­нал ме­сец. Ед­на от най-но­ви­те ус­та­но­ве­ни зап­ла­хи е в из­тег­ля­не­то на при­ло­же­ния, ко­и­то ав­то­ма­тич­но поз­во­ля­ват на ха­ке­ри да се або­ни­рат за скъ­пи пла­но­ве, из­пол­звай­ки дан­ни­те на пот­ре­би­те­ли без тях­но съг­ла­сие.

Ед­на от пър­ви­те ата­ки та­зи го­ди­на бе­ше от­кри­та от еки­па на Trend Micro. По тех­ни дан­ни, го­ля­ма част от при­ло­же­ни­я­та, ко­и­то твър­дят, че по­ма­гат за из­чис­тва­не­то на ус­тройс­тва, всъщ­ност мо­гат да из­вър­шват из­ма­ми с мо­бил­ни рек­ла­ми и да тег­лят до 3000 ва­ри­ан­та на зло­на­ме­рен соф­ту­ер. Ня­кои при­ло­же­ния от заб­ра­не­ния спи­сък на Google са: Super Clean Lite, Super Clean-Phone Booster, Бър­зи иг­ри, QR Code Reader & Barcode Scanner Pro, Wallpapers 4K, Backgrounds HD, Candy Selfie Camera, Video Maker, Super Flashlight, Screenshot Capture. Раз­би­ра се, ко­га­то Google от­крие при­ло­же­ния, ко­и­то се счи­тат за опас­ни, ги из­три­ва от своя ма­га­зин, но то­ва мо­же да се ока­же твър­де къс­но и ня­кой ве­че да го е из­тег­лил и ин­ста­ли­рал на те­ле­фо­на си. Глав­но за­сег­на­ти до­се­га са би­ли пот­ре­би­те­ли­те на Android, ко­и­то из­пол­зват Play Store.

Лон­дон нас­тръх­на и сре­щу Huawei

Бри­тан­ско­то пра­ви­тел­ство ще на­ло­жи заб­ра­на на Huawei да учас­тва в из­граж­да­не­то на бри­тан­ска­та 5G мре­жа, ка­то на­ре­ди на те­ле­ко­му­ни­ка­ци­он­ни­те ком­па­нии да пре­мах­нат обо­руд­ва­не­то на ки­тай­ския тех­но­ло­ги­чен ги­гант до 2027 г.. То­ва за­я­ви ме­дий­ни­ят сек­ре­тар на ка­би­не­та на Бо­рис Джон­сън - Оли­вър Да­у­дън, ци­ти­ран от Рой­терс.

Мо­бил­ни­те опе­ра­то­ри ня­ма да мо­гат да за­ку­пу­ват 5G ком­по­нен­ти от Huawei още от края на та­зи го­ди­на, ка­то им е ка­за­но да пре­мах­нат всич­ки съ­щес­тву­ва­щи тех­ни­чес­ки прис­по­соб­ле­ния, про­из­ве­де­ни от ки­тайс­ка­та те­ле­ко­му­ни­ка­ци­он­на ком­па­ни­я­та, от бри­тан­ска­та 5G мре­жа до 2027 го­ди­на.

"На­ци­о­нал­ни­ят цен­тър за ки­бер­си­гур­ност (NCSC) се­га е док­лад­вал на ми­нис­три­те, че те про­ме­ни­ли зна­чи­тел­но оцен­ка­та си за си­гур­ност от­нос­но при­със­тви­е­то на Huawei в 5G мре­жа­та на Обе­ди­не­но­то крал­ство", за­я­ви Да­у­дън пред Ка­ма­ра­та на об­щи­ни­те, след ка­то по-ра­но пре­ми­е­рът Джон­сън пред­се­да­тел­ства за­се­да­ние на Бри­тан­ския съ­вет за на­ци­о­нал­на си­гур­ност (NSC).

"То­ва не е лес­но ре­ше­ние, но е пра­вил­но­то за те­ле­ко­му­ни­ка­ци­он­ни­те мре­жи на Ве­ли­коб­ри­та­ния, за на­ци­о­нал­на­та ни си­гур­ност и ико­но­ми­ка­та ни, как­то се­га, та­ка и в дъл­гос­ро­чен план", от­бе­ля­за Да­у­дън и под­чер­та, че ре­ше­ни­е­то оз­на­ча­ва, че въ­веж­да­не­то в стра­на­та на 5G мре­жа­та ще се за­ба­ви с до 12 ме­се­ца в ре­зул­тат на заб­ра­на­та на Huawei. Ре­ше­ни­е­то от Лон­дон ид­ва, след ка­то САЩ вка­ра­ха в "чер­ния спи­сък" Huawei за­ра­ди пред­по­ла­га­е­ми опа­се­ния за шпи­о­наж, об­ви­не­ние, ко­е­то ки­тайс­ка­та ком­па­ния ка­те­го­рич­но от­ри­ча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай