Шоколадът пази сърцето

Разбира се, в умерени количества

Шоколадът пази сърцето | StandartNews.com

Европейското дружество по кардиология съобщи, че шоколадът е полезно за сърцето, предаде Ай Ти Ви, пише БТА. Резултатите от метаанализ, направен от специалисти от САЩ, показват, че консумацията на лакомството повече от веднъж седмично понижава риска от коронарна болест на сърцето.

Изследователите от Медицинския колеж "Бейлър" в Хюстън, Тексас, са анализирали данните от проучвания от последните пет десетилетия, изследвайки връзката между консумацията на шоколад и коронарната болест на сърцето (запушване на коронарните артерии). Анализът включва шест изследвания, обхванали общо 336 289 души, наблюдавани в продължение средно на девет години. За посочения период 14 043 души са развили коронарна болест на сърцето, а 4667 са получили инфаркт (когато заболяването прогресира и притокът на кръв към сърцето внезапно спира). В сравнение с консумацията на шоколад по-рядко, хапването на сладкото изкушение над веднъж седмично понижава с 8% на риска от коронарна болест на сърцето.

"Шоколадът съдържа полезни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове вещества - флавоноиди, метилксантини, полифеноли, стеаринова киселина, които допринасят за намаляване на възпалението и повишаване на добрия холестерол", казва ръководителят на изследването д-р Чаякрит Кританавонг.

Специалистът отбелязва, че проучването не изследва дали определен вид шоколад е по-полезен и дали има идеален размер на порцията.

"Шоколадът изглежда обещаващ за предотвратяване на коронарна болест на сърцето, но са необходими още изследвания, за да се определят препоръчителните вид и количество", допълва изследователят.

Въпреки че на този етап оптималната доза остава неясна, д-р Кританавонг отправя предупреждение срещу прекаляването с шоколад.

"Умереното количество изглежда предпазва артериите, но не и прекомерното. Калориите, захарта, млякото и мазнините в комерсиално достъпните продукти трябва да се имат предвид, особено от хора с диабет и затлъстяване", казва специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай