Шофьорите с много нарушения на нов курс

Шофьорите с много нарушения на нов курс | StandartNews.com

- Комисар Стратиев, отново се говори за по-високи глоби за превишена скорост, но вниманието е насочено и към курсовете и изпитите за шофьори. Трябва ли изпитите да се изнесат от автошколите и да отидат в Автомобилна администрация и как може да се спре порочната практика да се купуват свидетелства?
- Много труден проблем. Още повече, че видно от годините назад каквито и мерки да се взимат - въвеждане на видеонаблюдение в изпитните стаи, в учебните автомобили, компютърни системи, които следят провеждането на изпитите и т.н., не се оказаха ефективни. Така че мерките, които следва да се вземат, действително трябва добре да се обмислят и да се приложат. "Белите стаи" вероятно и те ще имат някакъв пропуск, вероятно и там ще се получи допускане на свидетелства, без да имат необходимите познания и умения. Де факто държавата в последните няколко години периодично не се справя с този проблем и избухват такива корупционни скандали. Може би донякъде беше вярно това изпитите да се изкарат от държавата и единствено държавата да контролира провеждането на тези изпити, а не тя да ги извършва, а изпитите да отидат в обществена организация или някаква друга структура извън Министерството на транспорта. Прие се друго решение. Да се надяваме, че ще е успешно, но пак казвам, че там, където има корупционен натиск, държавата малко трудно се справя с него.
- Има ли нужда от реформа в изпитната процедура като цяло?
- Мисля, че има нужда, защото не малко държави не провеждат такива курсове, не са задължителни и младият човек или онзи, който е решил да става водач, се подготвя самостоятелно и вече на един изпит доказва дали се е подготвил на необходимото ниво или не. Докато при нас задължителното обучение е неотменно и не мисля, че това трябва да бъде така. Много от хората знаят и могат, познават правилата, уменията, които са придобили по един или друг начин гарантира техните умения. Така че ако има сериозен изпит, който да гарантира наличието на тези качества и умения, аз мисля, че обучението би могло да се спести или поне да бъде в по-малка форма, в не толкова големи детайли, където не мисля, че има особена полза след това на пътя.
- Има предложение при подмяна на книжките да се прави отново изпит на шофьорите или опреснителни курсове. Как гледате на подобно предложение?
- Във времето назад в България имаше подобна форма, т.е. освен за свидетелство за управление, контролен талон, се минаваше на такива едни курсове и си имаш още едно талонче, което си слагаш в свидетелството и доказваш, че си минал тази предподготовка. Тогава всичко беше много формално и в един момент то се разпадна. Няма такава сериозна практика в страните, като изключим американския опит, която да налага такива изпити или такова допълнително обучение на всички водачи. Все пак в България са 4 милиона. Сметнете колко хора трябва да минат на такъв курс. Но подобна форма много би се искала и много би била полезна за тези водачи, които са нарушили два, три, четири или пет пъти правилата за движение. Мисля, че те трябва да минат на такъв проверовъчен изпит или на такова допълнително обучение. Мисля, че това вече ще бъде сериозно и полезно за безопасността на движението.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай