Широка 500 м вълна заля Видинско

Широка 500 м вълна заля Видинско | StandartNews.com

Хората събират лекарства, може да ги евакуират, Дунав се покачи с метър

Видин. Кметът на Видин Герго Гергов обяви бедствено положение. Заради поройните дъждове се скъса дига на река Делейнска при село Иново и вълна с ширина 500 м се разля за часове. Пътят Иново - Брегово се оказа под вода. Наводнени са къщи в село Буковец, заливане грози и селата Бела Рада и Рупци.

И това ли трябва да преживеем, казала баба на кмета на село Иново Павел Петров, когато я предупредил, че до часове може да я евакуират.

Обиколих всичките къщи от най-застрашената улица и казах на хората да се готвят за евакуация. Възрастните хора се тюхкаха, но започнаха да събират най-необходимите си вещи. Всички започвали с лекарствата, забелязал кметът.
2000 дка около село Иново са станали на блато, а реколтата по тях е унищожена. Към полунощ срещу петък ситуацията била поставена под контрол. Близо 50 самосвала стоварили пясък и камъни, за да се запуши пробивът на дигата. Очакваните от пожарната 40 контейнера, които да бъдат напълнени с пясък и поставени на отвора за защитната стена, така и не пристигнали, призна кметът.

В петък към обяд пътят Иново - Брегово бе отворен. Река Делейнска се прибра в коритото си. Въпреки това бедственото положение остава.

За едно денонощие нивото на река Дунав се покачи със 115 см и достигна 694 см. При Ново село повишението е със 136 см и водният стълб вече гони 7 метра. Няма опасност за дигите по реката, уверяват от видинския клон на държавното дружество "Напоителни системи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай