Шампионка на квадрати

Често побеждава каки и батковци, стигала е до 7 партии на ден

Шампионка на квадрати | StandartNews.com

Вики избра шаха пред футбола, на 8 години вече има 22 медала

Благоевград. Тя носи с чест името на древноримската богиня на победата Виктория. Само на 8 години е, но сякаш е обречена да постига успехи в любимата си игра - шаха. Още отсега специалисти сравняват Виктория Стрендева от Благоевград със световната ни шампионка по шах Антоанета Стефанова. И има защо.

Момичето е родено на 27 февруари 2006 година. Зодия Риби е и "плува" в свои води, когато седне зад шахматната дъска. Започва да играе на 6-годишна възраст. На първото си участие в състезание през 2012 година печели 1-во място във възрастовата група до 8 години. До момента има спечелени 5 купи, окичила се е и с цели 22 медала - 11 златни, 8 сребърни и 3 бронзови. Печели титли във всички популярни турнири в България. Талантът й е забелязан от треньора в шахматен клуб "Виктори" в Благоевград Марин Атанасов. Там тренира по три пъти в седмицата, а вкъщи - всеки ден.

Много често сяда срещу по-големи от нея противници, но не се стряска. Вече е свикнала да побеждава каки и батковци.
"Шахът е хоби за тате Живко. С него най-напред мерих сили вкъщи. Той ме насочи към тази велика игра. От него разбрах, че пред шахматната дъска няма малки и големи, а можещи и повече можещи. Тази игра за мен вече е най-важното нещо", споделя малката шахматистка. Признава, че понякога й е доста трудно по време на състезанията. Все още крехката й физика не издържа на натоварването. Налагало й се е да играе 7 партии само за ден. Постигнала 4 победи, две ремита и допуснала една загуба.

Никога не забравя съветите и уроците на баща си и на треньора си. Знае, че не бива да се притеснява от противника, да мисли спокойно, да не бърза с ходовете, да е търпелива, съсредоточена и много наблюдателна. Защото дъската е като бойно поле - трябва да начертаеш стратегия и да я приложиш по начин, който ти гарантира успеха. Виктория не е фаталистка, няма талисмани или ритуали преди партиите. "Вярвам в силите си. Постепенно натрупах самочувствие. Играла съм дори в турнири за 12-годишни. Останах на шесто място, но бях доволна от представянето си. За мен шахът е събран в три думи - сядам, играя и бия. Любимата ми фигура е дамата, тъй като е най-силна. Като стана голяма и аз искам да съм така силна, да правя винаги правилни и умни ходове", разказва възпитаничката на Трето основно училище "Димитър Талев" в Благоевград. Не крие, че на Държавното индивидуално първенство не й било никак леко. Но на класически шах взела 7 победи от 7 партии. И първото място. Радва се, че засега успява да съчетава шаха и училището. Любимите й предмети са математиката и българският език. "Наученото остава за цял живот, то ще ми помогне да знам много, когато порасна. Не подценявам уроците за сметка на шаха. Уча си бързо - за час, час и половина съм готова. После, ако не съм в клуба, сядам срещу татко.

Късно вечер съм пред компютъра, за да играя отново. В интернет намирам по-силни противници, понякога местя фигурите до полунощ. Хубавото е, че родителите ми проявяват разбиране към моята слабост", разказва момичето, което през септември ще е в трети клас. За нея връщане назад от пътеката на шаха няма. Получава непрекъснато кураж от майка си Величка и татко си Живко. Харесват й победите, но не се главозамайва. Не се е променила, държи се нормално с връстниците и приятелите си. Най-често те я навиват да се откаже от шаха, за да има повече време за игри и лудории, да си играят по цял ден. "Няма да стане. Поне не сега. Без шаха не мога и ден. А преди 2 години ме записаха в интерната да играя футбол. Много обичам тази игра. Любимият ми отбор е ЦСКА. Но в моя набор нямаше момичета, играх известно време с момчетата, но малко се срамувах. Не спирам да ритам топка, но това е на второ място след шаха. На Световното първенство по футбол ми хареса отборът на Чили, който победи Испания. Ще им стискам палци да станат първи", казва Виктория. Мечтата й е да стане шампионка, да създаде свой клуб, да обучава малки шахматисти. Има си и резервна мечта - да стане стоматолог. Ако не се получи с шаха, ще лекува зъби. "Искам да отида в чужбина, да видя нещо ново, да усетя това предизвикателство. Не крия, че ми се ще да бъда и в друга държава. Но няма да забравя родината си и винаги ще помагам с каквото мога за по-доброто бъдеще в нея", вярва малката шампионка.

Търси 10 000 лв. за световното

За да отидеш на световно първенство по шах, не е необходимо само да победиш в държавния шампионат. Трябват и пари. Това разбраха Виктория и нейните родители. Те се надяват на спонсори, за да може шампионката да замине за ЮАР от 18 до 30 септември тази година. По това време в град Дърбан ще се проведе надпреварата на най-добрите шахматисти в света. Сумата за участие е 10 000 лева.

"Благодарим на директора на Трето ОУ Михаил Спасов, на заместника му Васил Чолаков и на учителката Мила Чолакова. С тяхна помощ се свързахме с г-н Евгени Маринов от София. Човекът закупи билетите за Вики и съпруга ми за отиване и връщане на световното на стойност 1600 евро", разказва майката Величка. Семейството вярва, че ще се справи с обезпечаването на сумата от страна на спонсори. Затова ще помогне най-много визитката на Виктория с шахматните победи. Още на първото си участие в състезание през 2012 година печели 1-во място в 8-годишна възрастова група. Там има титли във всички популярни турнири в България. През 2013 година печели 1-во място на международния турнир "Надеждите на света" във Варна.

През май тази година е първа в общото класиране на турнир "Надеждите на България", което се проведе в Трявна. Последните две години е победител на международния турнир "Купа на лъвчетата" в София. Два пъти е на първо място и на надпреварата "Млад гросмайстор" в Благоевград. Печели купа "България Васил Сотиров". През 2014 г. е на най-високото място на почетната стълбичка на държавното индивидуално първенство по класически шах, първа е на държавното индивидуално първенство по блиц и втора на държавното индивидуално първенство по ускорен шах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай