Сензация! Разгадаха тайната на Наска

Гигантските рисунки не са код за привикване на извънземни

Сензация! Разгадаха тайната на Наска | StandartNews.com

Сензационно откритие направиха учените, които повече от 8 години изучават тайните на рисунките от Наска, Перу. Оказа се, че гигантските рисунки не са код с указания как извънземни да кацнат на Земяна, а сложна система за напояване. Разкритието е на изследователския екип Карлос Хермида, съобщи Дейли Експрес / express.co.uk/.

Учените категорично установили, че геолифите са система за напояване на пустинните райони. Според изследователите гигантските линии са създадени с помощта на техника за "събиране на вода" от преди инките, която е най-усъвършенстваната система за контрол на потоци вода в пустинните земи.

Учените също казаха, че по време на работата са били проучени около 3750 изображения, получени от орбитални спътници. Събирайки всички рисунки в една голяма мозайка, изследователите изчисляват площта на цялата напоителна система в пустинята Наска, която достига приблизително 2500 квадратни метра.

Откритията им ще бъдат представени през февруари в статията „Археологически туризъм в Перу: Линиите на Наска като огромна напоителна система за събиране на водоемки култури“.

Линиите на Наска стават известни, когато американският историк Пол Косок прелита над редовете. Историкът е бил в Перу между 1940 и 1941 г., за да изучава древни напоителни системи. По това време г-н Косок забеляза, че веднъж мистериозните предмети са оформени като птица.

Скоро други изследователи са пътували до Перу, за да определят предназначението на линиите.

Установено е, че някои от линиите се събират на хоризонта в Зимното слънцестоене в Южния хоризонт.

Изследователите смятат, че линиите на Наска са създадени между 500 г. пр. н.е. и 500 г. сл. н.е. В пустинята Наска има повече от 1000 линии, 800 от които са прави линии, а 300 са в геометрични фигури. Около 70 от тях са във формата на животни и растения.

Някои от правите линии се движат до 30 мили, докато животинските геоглифи са с дължина между 50 и 1200 фута. През 1994 г. линиите са обявени за обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай