Секретарка с вечерен час заради Октай

След атентата в НДК получила страхова невроза, депутати припаднали от стрес

Секретарка с вечерен час заради Октай | StandartNews.com

Търговище. Секретарка на организацията на ДПС в Търговище изпаднала в страхова невроза и не смеела да излиза на улицата след 17 ч. Това станало, след като 19-годишното момиче присъствало на нападението над Ахмед Доган на 19 януари в НДК. Активистката си представяла как я нападат с пистолет на улицата и затова си стояла вкъщи всяка вечер. Така сърцераздирателно кметът на Антоново Танер Мехмед Али обясни днес в съда шока и ужаса от появата на Октай на трибуната на конференцията на ДПС и опита му да стреля по Доган. Танер Али е един от хората, които бяха уличени, че са били и ритали нападателя, след като той вече бе обезоръжен на земята. Али разказа, че видял лично как Октай натискал спусъка с пистолет опрян първо в слепоочието, а след това и във врата на Доган. Според него още няколко от делегатите на събранието припаднали от невъобразимия психологически стрес, причинен от нападението.

"И Бойко Борисов, и Волен Сидеров да бяха нападнати така, щях да реагирам по същия начин. Смятам, че се опитах и изпълних гражданския си дълг", коментира днес Танер Али. Той обаче твърди, че му паднало пердето и не е запомнил момента на побоя над Октай. Макар че описа какво е положението на тялото на атентатора на земята и как делегатите крещели "Чакър, чакър", понеже видели, че Октай има и нож в панталона си.

Танер Али бил на пътеката до 8-и ред, когато видял Октай Енимехмедов да притичва към лидера на партията. Помислил, че е един от хората, които носят вода. След това видял атаката с пистолета. Не чул обаче изстрели, затова си помислил, че Октай стреля със заглушител. Детайлният му разказ усъмни съдебния състав, който попита Танер колко е висок, имал ли е добра видимост към катедрата на трибуната, зад която е Доган, и дали има добри познания по оръжията. "Виждал съм заглушител само по филмите", отвърна Али.

Той бе вторият разпитан, а преди него какво е видял описа и зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов.

"Попитах Октай какво е искал да направи и той ми отговори: "Исках да го гръмна". Това пък заяви в съда бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. Тогава Кокинов разпоредил разследването срещу Октай да е за опит за убийство, за което наказанието е между 15 и 20 години. "Тогава тълкувах думите на момчето по един начин, сега - по друг. Затова казвам на съда какво съм чул, а нека той да прецени контекста на думите", коментира по-късно бившият прокурор.
След като чу показанията му пред съда, Октай Енимехмедов изведнъж поиска думата и му се извини, че заради него Кокинов е извикан на разпит в съдебната зала. "Мисля, че той е достоен българин и казва истината", заяви Енимехмедов. Бургазлията поиска като свидетел да бъде призован и братовчед му Мехмед Мустафа, който да разкаже как двамата са били на предишната конференция на ДПС.

Почетният лидер на партията Ахмед Доган не дойде в съда за четвърти път. Последните 3 пъти той представя болничен лист. Съдията по делото обаче отказа да каже каква диагноза е вписана в него, но пък поиска да бъде изискана цялата документация на заболяването, за да прецени дали е основателна липсата на Сокола. Прокурорът Илиян Точев потвърди, че една от възможностите на прокуратурата е да разпита Доган вкъщи. "Съгласете се, че глобите за неявяване ги налага съдът, а като прокурор нямам право да искам принудително довеждане, при положение, че човекът представя болнични листове", заяви той.

Накрая Октай поиска да бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение, но съдът му отказа заради тежкото обвинение в опит за убийство. Трима от призованите свидетели - Мустафа Карадайъ, Лютви Местан и Рамадан Аталай, не са били открити по къщите си, затова ще бъдат призовани в парламента, постанови съдът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай