Седмица мързел след смяната на часовника

Връщането на стрелките удря имунитета, предупредиха лекари

Седмица мързел след смяната на часовника | StandartNews.com

София. Поне седмица е необходима, за да свикнем със зимното часово време. Към него ще преминем в неделя, 27 октомври, в 04,00. Тогава трябва да превъртим стрелките с час назад.

Според медици смяната на времето води до нарушаване на синхрона между механичния и биологичния часовник. Те обясниха, че обикновено този период продължава 7 дни. При някои по-чувствителни хора обаче неразположението може да трае три седмици.

По времето на адаптация имунната система е уязвима, смятат лекари.

Това провокира изостряне на хронични заболявания като астма, високо кръвно, язва. Нервите на много от нас са опънати, бързо се уморяваме и не ни се работи. Всеки пети човек закъснява за работа или среща. Заради преминаването към зимното време чувствителността ни се повишава. Ставаме по-раздразнителни и не можем да спим добре. Според статистиката на доктори през първата седмица от новото време броят на повикванията към спешните медици се увеличава с около 11%, а самоубийствата с близо 5%.

Допълнителни часове за сън трябва да си отделим в първите 10 дни след смяната на часовника. Важно през периода на адаптация е да ядем повече плодове, зеленчуци и морски дарове. За да преборим вирусите, е добре да приемаме от витамините А, С, и Е, смятат специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай