Съвети от ЧЕЗ за по-ниски сметки

Съвети от ЧЕЗ за по-ниски сметки | StandartNews.com

Заради горещините и включването на климатици и вентилатори в жилищата и офисите през юли консумацията на ток на територията на Западна България е нараснала с 4% спрямо предходната година. Това съобщиха от ЧЕЗ. Дружеството напомня, че докато са във ваканция, хората могат да намалят излишния разход на електроенергия до 5% и да избегнат възможни повреди на електроуредите при гръмотевични бури, ако спазват няколко прости правила.

1. Пускането на щорите през деня спира влизането на топлина през прозорците. Лошата изолация товари с 10 до 25% сметката за ток при охлаждане с климатик.
2. Използването на охладителни уреди с висок енергиен клас връща инвестицията за тях за 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия.
3. По-честото размразяване на хладилника също пести енергия, защото образуваният лед повишава значително разходите за ток.
5. Таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа намалява сметката за затопляне на вода с 15%. Ако пък температурата за загряване на бойлера се намали от 60 на 55 градуса, това сваля фактурата за ток с 10%.
6. Ако фурната се изключва 10 мин преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за готвене. Готвенето с капак и в тенджери под налягане води до икономия на електроенергия до 20%. Тенджерите с дебело и равно дъно са за предпочитане, тъй като само неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия, припомнят от ЧЕЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай