Съдът разреши ДС-агенти да оглавяват БНТ, БНР и СЕМ

Съдът разреши ДС-агенти да оглавяват БНТ, БНР и СЕМ | StandartNews.com

София. Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове в Закона за радиото и телевизията, които забраняват на бивши сътрудници на Държавна сигурност да са в ръководството на БНТ, БНР и СЕМ.

Според публикуваното в петък решение на съда въведената от предишния парламент забрана има „дискриминационен характер".

Делото беше образувано в началото на годината по искане на 57 народни представители от БСП и ДПС. Според тях принадлежността към структурите на Държавна сигурност не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права.

„Недопустимо е принадлежността към бившата Държавна сигурност да се въвежда като своеобразен допълнителен квалификационен признак при определянето на законовите изисквания за заемане на определени длъжности", пише в мотивите към решението.

Конституционните съдии смятат също, че забраната противоречи на принципа на правовата държава, на принципа на равноправие на гражданите и представлява дискриминация, въведена със закон. Оспорените разпоредби имат лустрационен характер.

"Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.", се казва в мотивите на съда.

Трима от съдиите в Конституционния съд са подписали решението с особено мнение. Това са Благовест Пунев, който е и съдия докладчик, както и Кети Маркова и Анастас Анастасов.

Според тях лустрационните текстове в ЗРТ не могат да бъдат разглеждани изолирано, а като част от закона за досиетата. Той не е приет само за да осигури достъп на обществото до информация за миналото на лицата, които заемат публични длъжности, но и с оглед да се направи информирана преценка за допустимостта да продължат да заемат или да бъдат назначавани на такива длъжности, пишат тримата съдии.

„Не може да се поддържа тезата, че в България е налице стабилна и успешно функционираща демокрация, с което са предотвратени рисковете за нейното демократично развитие, поради което е допустимо без опасност за това развитие ръководни позиции в националните електронни медии да бъдат заемани от бившите сътрудници на репресивните служби на стария режим. Обратно, налага се констатацията, че тази опасност за демократичните промени и създаване условия за нов авторитаризъм продължава да съществува, поради което в чувствителната област на процеса на доставяне на информация, формираща общественото мнение и неговото институционализиране, е необходимо да съществуват рестрикциите, въведени с оспорените разпоредби на ЗРТ", смятат още тримата конституционалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай