С около 160 са намалели учениците след 7 и 8 клас в Кърджалийско

С около 160 са намалели учениците след 7 и 8 клас в Кърджалийско | StandartNews.com

С около 160 са намалели учениците след 7 и 8 клас спрямо миналата 2015 г. Това бе отчетено на заседание на Областната комисия по заетост, която одобри държавния план-прием в професионалните училища за учебната 2016/2017 г.

Одобрени са 29 паралелки в дневна форма на обучение, от които 20 – след завършен 8 клас, 8 – след 7 клас и 1 - след 6-ти, предлагат от РИО. Спрямо миналата учебна година общият брой на паралелките е намален с две. „При подготовката на план-приема сме се съобразили с наличния ресурс от ученици в региона и потребностите на пазара на труда, с необходимостта от разнообразие на специалностите и равномерното им разпределение по общини и отрасли", обясни началникът на инспектората по образование Гроздан Колев.

На заседанието бе отчетено, че област Кърджали е потърпевша от демографския срив и активните миграционни процеси. Средната пълняемост на професионалните паралелки е 18-20 деца, а част от тях остават нереализирани.

Все по-трудно става за бизнеса в региона да намира и задържа млади кадри, а отливът се отчита осезаемо и в службите по заетостта, където се предлагат множество европрограми за наемане на млади хора, но самите те предпочитат да търсят работа в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай