С метро към Витоша от август (ОБЗОР)

С метро към Витоша от август (ОБЗОР) | StandartNews.com

Купуват нови трамваи с климатици и електробуси в София

Започва доизграждането на улица "Обиколна" в "Дружба", обяви Фандъкова

Ремонтите в София продължават с пълна сила. Неудобствата за шофьорите са свързани както със строежа на метрото, така и с обновяването на ключови улици. "Давам си сметка, че се затруднява движението, но това е времето, в което можем да строим, времето, в което хората пътуват и не са в столицата", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столичани и гостите на София ще могат да стигат по-бързо до Витоша още това лято. Само след две седмици предстои откриването на новата метростанция в квартал "Хладилника". Първоначално срокът беше 31 юли, но от Столична община се похвалиха, че спирката ще бъде готова между 20 и 25 юли. Предстои строежът на четири станции на метрото от "Овча купел" до "Горна баня". Това ще са нови 12 км трасе. Ще имаме и нови метровлакове, които ще бъдат климатизирани, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера. "Давам си сметка, че се затруднява движението в столицата заради ремонтите, но това е времето, в което можем да строим. Това е времето, в което хората пътуват и не са в столицата", коментира тя. След приключването на работата на метростанциите се работи и наземно. "Няма как да спрат и другите големи ремонти", подчерта Фандъкова пред БНТ. "Забравихме дупките по "Цариградско" и "Ботевградско шосе". В момента започва и доизграждането на улица "Обиколна" в кв. "Дружба", каза още тя. Заради строежа на метрото и пътните ремонти тапи на 5 ключови места притесняват шофьорите в София през целия юли. Преди дни започна довършителният ремонт на бул. "Витоша" в частта от НДК до Южния парк. В отсечката от бул. "България" до ул. "Бяла черква" ще се направи цялостна подмяна на трамвайните релси, настилки, тротоари, осветление и ще се продължи велоалеята. Във връзка с изграждането на метрото от 4 юли до 24 часа на 1 юни 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в западните две пътни ленти на бул. "Пенчо Славейков" между ул. "Св. Иван Рилски" и ул. "Св. Георги Софийски". Закриват се местата за почасово платено паркиране от източната страна на бул. "Пенчо Славейков" между бул. "Прага" и ул. "Св. Иван Рилски". В сряда стартира и разширението на бул. "Черни връх", който трябва да стигне до Южната дъга, което наложи затваряне на булеварда.

До края на месец юли очакваме 5 нови трамвая с климатици и нови 70 автобуса. От есента нови 110 автобуса ще са пуснати по линиите, съобщи още Йорданка Фандъкова. "Работим по процедури за закупуването на електробуси. Чистотата на въздуха е тема, която разглеждаме в последно време" допълни тя. Столичният кмет отчете, че се е повишил броят на закупените еднодневни карти, както и този на тридневните карти. Купуват се и тези с преференциално пътуване за ученици, студенти и пенсионери. Повишената цена на билетчето била само временна. "След като бъде въведено електронното таксуване, това няма да е фактор", обеща Фандъкова. Кметът очаква до края на следващата година такава система вече да съществува и у нас.

Помощ за 5 минути, ако ни нападнат в подлез

Ако ни нападнат в някои подлезите на София, помощ може да дойде за 5 минути. "Много голям ефект има от центровете за видеонаблюдение", призна столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера по време на проверка на новото звено в кв. "Павлово". "Реагира се много бързо, в порядъка на 4-5 минути максимум до най-далечния подлез. Затова взехме решение да продължим с изграждането на такива центрове", каза кметът. И посочи, че от този в "Павлово" могат да се наблюдават обектите от южната и югозападната част на София. Това са Южната дъга, Драгалевци, Симеоново, Владая, Горна баня и основните кръстовища в тези участъци. "Освен обектите от системата за видеонаблюдение тук се виждат и четирите пожарни кули, които изградихме с европейски средства миналата година. При тях също основният ефект е превантивен", каза още Фандъкова. Тя съобщи, че разширението на системата за видеонаблюдение продължава. Тя вече има около 400 обекта.

Натоварено кръстовище става кръгово

До дни стартират строително-монтажните дейности на новото кръстовище за кръгово движение в Благоевград. То се намира между улиците "Владо Черноземски" и "Христо Татарчев" и булевардите "Васил Левски" и "Джеймс Баучер". Строителното разрешение е в сила от 1 юли, а работата ще започне в понеделник (11 юли). Първоначално ще бъде затворен участъкът между ул. "Крушево" и бул. "Джеймс Баучер". Въведена е организация на движението, която е съгласувана с КАТ "Пътна полиция" и РС ПБЗН. С цел улесняване на гражданите ще бъдат поставени указателни табели за алтернативните мaршрути, които могат да бъдат използвани по време на изграждането на кръговото кръстовище. Автомобилите ще преминават по близките улици, като движението ще се извършва двупосочно. По обходните пътни артерии няма да бъде позволено паркирането, моторните-превозни средства, които нарушат тази разпоредба, ще бъдат репатрирани. Автобусите от градския транспорт ще минават по бул. "Димитър Солунски", бул. Джеймс Баучер" и ул. "Владо Черноземски".

Реконструкцията се налага с оглед сериозните задръствания и реалните предпоставки за пътно-транспортни произшествия, застрашаващи живота и здравето на водачи на МПС, на пътници в тях и на пешеходци. Към момента пътното съоръжение е най-натовареното в общината, само за час през кръстовището минават около 1962 автомобила. Целта на ремонта е да се увеличи пропускателността в района. Ще бъде подменена ВиК-мрежата до ул. "Крушево", която в момента е амортизирана. По този начин проблемът ще бъде решен комплексно.

В Пловдив: 15 лв. на месец за паркинг пред блока

Собственик на апартамент или наемател да може да си запази парче земя пред блока и да го ползва в рамките на 3 години. Това предвижда наредба, която приеха пловдивските общинари. Таксата, която ще плащат жителите на града, за да си имат сигурно паркомясто пред блока, е 15 лева на месец. Тъй като се очаква да има голям интерес към тези паркоместа, общинарите са решили да се провежда публичен търг или конкурс, ако за едно място има повече желаещи, като мястото взема този, който предложи по-високата цена, като наддаването започва от 15 лева, съобщи Офнюз. Разрешенията за паркиране на избраното и купено място се предвижда да се издават от районните кметове.

Ремонт блокира пътя до Рилския манастир

Свлачище унищожава шосето към Кирилова поляна

Ремонт на пътя към Рилския манастир затруднява достъпа на поклонници до обителта. Това алармира игуменът на манастира Адрианополски епископ Евлогий. От братството са загрижени, че към светата обител тръгват много хора, които не са информирани за очакващите ги притеснения по пътя. На много места асфалтът по шосето е фрезован и трябва да се преминава с ниска скорост. Преминаването през други участъци е еднопосочно и се регулира от сигнализатори, което означава, "е шофьорите трябва да изчакват пропускането на колоната. Заради строителството по цялото трасе има и тежка техника, която също бави трафика и се налага внимателно шофиране. На работна среща в община Рила е коментирана възможност през почивните дни да не се работи, но от фирмата изпълнител "Агромах" са обяснили, че имат срокове и това би нарушило графиците, а по същество няма да улесни движението.

Ремонтът на пътя до Рилската света обител е повече от належащ от години назад. Предвидена е реконструкцията на 19,78 км от път III-107 - Кочериново - Рила - Рилски манастир, за около 11 милиона лева, а срокът на изпълнение е 120 дни. Игуменът на манастира епископ Евлогий настоява пред отговорните институции да има по-широка информираност за затруднения достъп до манастира, който годишно се посещава средно от около милион човека, като особено през лятото поклонниците значително се увеличават. Той е сигнализирал многократно и за сериозни нарушения на пътното трасе по посока на Кирилова поляна в участък след хотела на манастира, където заради свлачищни процеси е подала подпорна стена. Предприетите мерки са само насипване на пръст, но това не е достатъчно, а се налага ново укрепване. В противен случай има опасност част от пътя да се свлече.

Режат тротоари в Сандански

По-тесни тротоари - повече места за паркиране. Идеята е на специалисти от община Сандански, а целта е да се сложи край на хаоса в движението в курортния град. Липсата на достатъчно паркоместа е един от големите проблеми в курорта. Затова кметът Кирил Котев назначи временна общинска комисия по организация на движението. "Предложението на експертите, с което съм съгласен, е да се намали широчината на тротоарите в участъците, където това е възможно. В някои райони те са широки над 9 метра, спокойно можем да "отрежем" 4 метра и да ги стесним. По този начин ще осигурим "джобове" за паркиране на автомобили. В същото време няма да са ощетени и пешеходците, който ще могат да се движат нормално по тротоар с широчина 4-5 метра", каза градоначалникът Кирил Котев.

Няма да се ощетяват пешеходците за сметка на създаването на допълнителни паркоместа, увери общинският управник. Общината ще наеме външен експерт, който да намери решение за по-добрата организация на движение в конфликтните точки в града. Има предложение за изграждане на кръгови кръстовища поне на пет места, двупосочни улици да станат еднопосочни. Целта е да се облекчи трафикът в централната градска част. Ще се проверят колите, които са извън движение и без регистрационни номера, за да се премахнат от улиците. На по-късен етап ще се обсъди и идеята за въвеждане на платено паркиране - "Синя зона". За да се сложи край на задръстванията и на невъзможността да се паркира, община Сандански ще инвестира 350 000 лева. Решаването на въпроса с паркирането в Сандански, особено по време на празници и в почивните дни, както за местните жители, така и за гръцките автобуси и туристи е от особено значение. Не е тайна, че рейсовете от южната ни съседка често "запушват" важни пътни артерии. Целта е до няколко месеца проблемът да бъде напълно решен и да се урегулира пътната обстановка и престоят на автобусите с гръцки туристи.

Поправят трасето към Монтана

Ремонтът на пътя от края на Димово през селата Бела, Скомля, Медовница към Ружинци продължава. Той също е част от път Е-79. Заради реконструкцията през Димово е отклонено движението на автомобили с тегло над 12 т. Преминават само леките коли. Срокът за ремонта на пътя от Димово до Ружинци е краят на юли. Дотогава движението се осъществява по пътя Дунавци - Добри дол - Тополовец - Монтана. Пътуващите от Белоградчик към Видин се движат от Ружинци през Тополовец, Добри дол - Дунавци.
За ремонта на улицата в Димово и за пътя след града към Ружинци са осигурени 21 млн. лв. С още 4,2 млн. лв. ще бъде ремонтиран и участъкът от границата на област Монтана до село Тополовец, дълъг 10, 5 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай