С кого ще бъде Елизабет II на рождения си ден

Двама от принцовете, доргито Фъргъс и коргито Мюик ще правят компания на кралицата

С кого ще бъде Елизабет II на рождения си ден | StandartNews.com

Кралица Елизабет Втора посреща най-самотния си рожден ден досега и първи без принц Филип за последните седем десетилетия. Овдовялата дама днес навършва 95 години и ще бъде в компанията на малцина от най-близкия си антураж в замъка Уиндзор.

Плановете за официален портрет за празника са отменени, тъй като кралицата е в траур след смъртта на съпруга си, принц Филип, херцог на Единбург, който почина на 9 април, два месеца, преди да навърши 100. 

Според запознати Елизабет Втора ще прекара рождения си ден като всеки друг ден през последната година. Най-вероятно тя ще отиде до Фрогмор, едно от любимите ѝ места в Уиндзор, за да разходи новите си домашни любимци - доргито Фъргъс и коргито Мюик. В неделя - ден, след като се прости с принц Филип, кралицата също е била там. Тя шофирала сама до Фрогмор, където пролетните цветя вече изпълват градината. 

Националният траур за херцога на Единбург приключи в неделя, но кралицата и кралското семейство са в траур до четвъртък.

Няма да има топовни салюти за рождения ден на кралицата, съобщиха от британското министерство на отбраната.

Кралицата най-вероятно ще бъде посетена в Уиндзор на рождения си ден само от синовете си принц Андрю и принц Едуард, съпроводен от съпругата си Софи. Принцът на Уелс Чарлз, херцозите на Кембридж Уилям и Кейт и други членове на кралското семейство ще поздравят монарха по телефона.

Кралицата понася стоически загубата на любимия си съпруг, казват източници от двореца. Очаква се първият ѝ публичен ангажимент след траура извън двореца да бъде участието ѝ в откриването на парламентарната сесия на 11 май, когато ще бъде съпроводена от сина си, престолонаследника принц Чарлз. 

Елизабет II е родена на 21 април 1926 година чрез Цезарово сечение в къщата на дядо ѝ по майчина линия в Мейфеър. Покръстена е от англиканския архиепископ йоркски Космо Гордън Ланг в частен параклис на Бъкингамския дворец на 29 май  и е наречена Елизабет в чест на майка си. Позната е като Лилибет в тесен семеен кръг, както тя самата се нарича като малка, и се радва на вниманието на дядо си Джордж V. По време на тежкото му боледуване през 1929 г. нейните чести посещения се отразяват в пресата и по-късните биографи твърдят, че са вдигащи духа на дядо ѝ и помагащи за бързото му оздравяване Елизабет е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. 

Елизабет получава частно образование по конституционна история от Хенри Мартен, заместник-ректор на Итън и научава френски от поредица гувернантки, говорещи го като роден. Създадена е група от момичета скаути специално, за да може тя да се социализира с връстничики По-късно тя става рейнджър.

След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата. Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото. 

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай