Вторник,

Руските моряци бедствали 2 часа в леденото море

От: Failed to load user -
A
A
A

Спасиха "Елга 1" от потъване, българо-холандският екип работи при 3 бала вълнение

"Корабът си беше наред. През лятото мина на ремонт. Корабният регистър го пусна", каза вчера за "Стандарт" вторият пом.-капитан на бедстващия "Елга 1" Валерий Горохов. Той и останалите от 12-членния екипаж бяха спасени по чудо от минаващия наблизо снабдителен кораб "Сий Спайдър", носещ поредния товар с тръби за спрения газопровод "Южен поток". Първият тревожен сигнал за аварията бил получен следобед на 3 декември, когато "Елга 1" бил на 60 мили от Крапец на път за пристанище Варна. Със заповед на капитана на кораба Дмитрий Размахнин екипажът е трябвало да го напусне веднага. Евакуацията станала с плот, на който моряците прекарали 2 часа сред ледените води до спасяването им от чуждия кораб.

"Най-много се притеснихме за Люда, готвачката, която е единствената жена на борда", но и тя се справи отлично в тежката ситуация, разказа Валерий Горохов. "Не, не се уплаших, не съм фаталист", беше категоричен II пом.-капитан . Само някои успели да си вземат лични вещи от каютите, но на повечето в бързината целият им багаж останал на потъващия кораб. Руските моряци се надявали на чудо и най-много на своя покровител св. Николай да им помогне да оцелеят в бедствието.

Икона на светеца има и на кораба

каза Горохов. Той е от Ростов на Дон, където веднага е звъннал на семейството си да го успокои, че е жив и здрав. Пом.-капитанът има малък син, за когото отсега е категоричен, че няма да стане моряк. Горохов е трети контракт поред на този кораб, но след завръщането си смята да плава само с крайбрежни плавателни съдове, за да си бъде повече у дома и да си гледа градинката. Перестройката го заварила като шеф на ресторант, останал без работа и започнал да учи за капитан.

В добро разположение на духа след крушението е боцманът Генадий. Той плава от три десетилетия насам, но такъв инцидент му се случва за първи път. Грамадният мъж се кръсти и благодари на Бог, че живее втори живот, защото в родния му Краснодар го чакат двамата му синове и внуци. Докато плавали на плота до спасителния кораб, го стегнало сърцето, вдигнал кръвно и сега в хотела във Варна идват доктори всеки ден да му го мерят. А той

успокоява казашката си душа с водка

и с изобилие от българска храна.

13-членният екипаж на "Елга 1" беше докаран в петък на Морска гара във Варна. Снощи се очакваше да пристигне шефът им от фирмата корабособственик. Междувременно пред наш нотариус в събота капитанът е заверил т.нар. морски протест, че не носи вина за инцидента, който се е случил по технически причини. Това е стандартната процедура след инциденти и напускане на кораба от екипажа.

Навръх Никулден се проведе тежката операция по спасяване на самия кораб от потъване край Тузлата.

Застрахователят на бедстващия плавателен съд нае за акцията най-добрата в света холандска фирма. Тя изпрати със самолет 5-членен екип, който поискал специален влекач от Бургас. Двама варненски водолази се спуснаха и до вечерта в събота запушиха пробойната на кораба. Тежката операция бе при 3 бала вълнение и 9 градуса на морската вода. Корабът е

натоварен с 6000 т въглища

от краснодарското пристанище Темрюк за Варна и тръгна версия, че е бил пренатоварен, което предизвикало инцидента, но от екипажа я отрекоха. След продължилата часове операция за вдигане на килнатия плавателен съд той беше изправен и влачен, като вчера вече е изтеглен от рейда в Балчик до Варна - до 6-то кейово място в КРЗ "Одесос".
Руски специалисти ще разследват причините за инцидента с "Елга 1", съобщи кап. Валентин Енчев, шеф на "Морска администрация" във Варна, където е бил приет рапорт за оставане на кораба в наши териториални води. От първия оглед става ясно, че причината за крушението е техническа, уплътнителите на вала са подали и е

нахлула вода в машинното отделение

Според специалисти по морско търсене и спасяване разследващите ще проверяват за човешка грешка, за конструктивни дефекти след ремонта и стандартно дори дали не е в резултат на саботаж.

При изпомпването на водата от потъващия кораб са помогнали най-много екипите от варненската дирекция на "Противопожарна безопасност и защита на населението". Руските моряци са имали голям късмет, твърдят специалистите по търсене и спасяване по море. Според тях корабокрушението с 23-годишния "Елга 1"

напомня много за трагедията с "Хера"

преди 10 г. Тогава при буря на входа на Босфора корабът, натоварен също с въглища, потъна за минути, повличайки със себе си на дъното 19 български и украински моряци. Телата на 14 от и до днес не са открити.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички