Румъния си направи "умна" улица за 1,2 млн. евро

Улицата разполага с 551 кв.м зелена площ и сензорна автоматизирана напоителна система

Румъния си направи "умна" улица за 1,2 млн. евро | StandartNews.com

"Молнар Пиариу" (Molnar Piuariu) в град Клуж-Напока, в румънския регион Трансилвания, беше превърната в "умна" или "смарт" улица (smart street) чрез инвестиция от 1,2 милиона евро. Това е първата умна улица в Румъния, съобщи кметът Емил Бок, предаде Business Insider, цитиран от money.bg.

На улицата има станции за зареждане на автомобили, велосипеди или електрически скутери, USB контакти за телефони, безплатен Wi-Fi и интелигентна система за осветление.

"Първата умна улица в Румъния е построена от кметството Клуж-Напока с европейско финансиране и разполага с всички удобства, зелено пространство, заяви Бок в пост в социалната мрежа Фейсбук.

Улицата разполага с 551 кв.м зелена площ и сензорна автоматизирана напоителна система, четири станции за зареждане на електрически автомобили и 15 паркоместа за превозни средства, както и 30 станции за зареждане на велосипеди и електрически скутери, и 22 паркоместа за велосипеди.

Местните и посетителите могат да се насладят и на новите модерни улични мебели, безплатен Wi-Fi и USB контакти за зареждане на мобилни устройства. В района е инсталирана и интелигентна, енергоефективна система за улично осветление.

"В същото време пространството е пригодено за хора с увреждания и тяхната безопасност е осигурена от тротоари с интегрирана тактилна маркировка", каза още Емил Бок.

Кметството на Клуж-Напока обмисля изпълнението на подобни реновиращи проекти във всички квартали на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай