Роза и житен клас върху златни и сребърни бижута

Роза и житен клас върху златни и сребърни бижута | StandartNews.com

С нови държавни знаци ще се маркират бижутата от злато и сребро. Накитите се маркират, за да се гарантира, че те действително са направени от благородни метали. Върху златните накити ще се слага стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас. А до знака с цифри ще се изписва пробата на златото и среброто - например злато 916 означава 22 карата. Това гласят промени в наредбата за изискванията към лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали, които са подготвени от Министерството на финансите.

И досега имаше изискване изделията от благородни метали да се маркират с държавни знаци. Но сега за първи път знаците ще бъдат посочени в самата наредба. Целта е гражданите да имат пълна информация за държавните контролни марки и лесно да различават бижутата, върху които те са поставени, от изделията, които се продават в нарушение на правилата.

С промените в наредбата търговците на злато и сребро ще бъдат задължени да поставят на видно място в търговските си обекти информационна табела за държавните знаци за маркиране и изображенията им. Така гражданите лесно ще може да сравнят знака върху бижуто, което искат да купят, с този от информационните табели, поставени във всички магазини за злато и сребро. С промените се въвежда и такса за маркиране на бижута от платина, която ще бъде в размер на 20 лв. за едно изделие. Таксата за маркиране на златни бижута е 10 лв., а за сребърни - 5 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай