Сряда,

Роман Василев даде старт на кампанията за рециклиране

От: Failed to load user -
A
A
A

София. "Това е преди всичко образователна кампания, която трябва да ни направи по-отговорни". Това заяви министърът за развитие на електронно правителство Роман Василев след като официално откри кампанията за събиране и рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (e-отпадъци), и допълни, че има идея това да се превърне в традиция.

Целта на кампанията е да покаже, че е важно да се събира и оползотворява излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки.

Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени.

На площад „Св. Александър Невски" на мобилен пункт от 9:00 до 16:30 часа граждани и организации предават за рециклиране е-отпадъци. Всеки, дарил техника, ще получи електронен протокол и сертификат, които удостоверяват, че е предоставена съответната техника.

Средствата, събрани от кампанията за рециклиране на електрически и електронни отпадъци, ще бъдат дарени на сайта http://ucha.se/, в който децата могат да придобият по електронен, иновативен и забавен начин нови знания. Сайтът е базиран на изцяло нов метод на обучение, а именно чрез интерактивни уроци.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички