Рокерите на Путин садят липа в Троянския манастир

Рокерите на Путин садят липа в Троянския манастир | StandartNews.com

Търновски топполицай е сред родните последователи на "Нощните вълци"

Влизат днес през турската граница, ще се поклонят на връх Шипка, палят свещи в храма "Невски"

Прочулите се като любимци на Путин руски рокери "Нощните вълци" ще влязат днес в България. Те идват от Турция, ще минат през Созопол и Бургас, преди да се насочат към София. Визитата е в рамките на мотомарша "Славянски свят 2016", който потегли на 23 юни от Москва в няколко лъча. Рокерите ще минат през 12 държави, а походът ще приключи в словашкия град Нитра. В него през 863 г. отиват братята Кирил и Методий и преписват богослужебните книги на първата славянска азбука - глаголицата.

Маршът на "Нощните вълци" е посветен на славянското единство и затова във всяка посетена страна рокерите ще засаждат липа. Дървото се смята за славянски символ. "В него стволът е общата ни история, клоните са народите, листата са хората", обясняват мотористите. У нас липата ще бъде засадена в Троянския манастир. Преди това "вълците" ще се качат на Шипка, за да се поклонят пред паметта на храбрите защитници на върха. За 1 юли е предвидено мотористите да запалят свещи в столичния храм "Александър Невски", след което ще дадат пресконференция. Лъчът, който ще мине през България, включва около стотина души.

Рокерският клуб "Ночные волки"

е създаден още по съветско време - през 1989 година

През 90-те години на миналия век набира популярност и започва да доминира сред мотобратствата в бившия СССР. Разцветът му обаче съвпада с ерата на Путин, като рокерите са една от нейните емблеми, подобно на рок групата "Любэ".
Докато по цял свят мотобандите имат репутацията на общества, които стоят далеч от политиката, при "вълците" нещата стоят по съвсем различен начин. Техният тартор Алeкcaндъp Зaлдocтaнoв - Хиpypгa е кавалер на ордена "За почит", висша държавна награда. Путин му връчи отличието преди 3 години за "активна работа по патриотичното възпитание на младежта, участие в спасителни акции и отбелязване на паметта на загиналите за Русия".

"Нощните вълци" си имат и солиден бизнес, притежават огромен Байк център в Москва, няколко търговски компании и охранителни фирми.

Показателно за влиянието им е, че успяха да надделеят в имотен спор с могъщата бизнес дама Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.

По различни държавни програми клубът получава и големи дотации. Само за 2015 г. сумата е 56 млн. рубли (около 1,5 млн. лева).

Клубът има устав и наброява над 5000 рокери в цяла Русия.

Негови членове не могат да бъдат жени, наркомани, гейове и сатанисти

Като заклети националисти "вълците" участват активно в анексирането на Крим през март 2014 г., съдействайки на "зелените човечета", както се прочуха руските бойци без опознавателни знаци. Според документалния филм "Крим, пътят към дома", членове на мотоклуба отвличат украинския генерал Михаил Ковал на 5 март 2014 г., като по този начин предотвратяват издаване на заповед за стрелба срещу проруските демонстранти на полуострова. Освен Путин голям приятел и покровител на "Нощните вълци" е руският патриарх Кирил, който също обича да кара мотор и често се появява на съборите на братството.

Клубът имaт cвoи почитатели cpeд poкepcкитe бpaтcтвa в Укpaйнa, Бeлopycия, Съpбия, Мaкeдoния, Бocнa, Гepмaния и Швeция, както и у нас. Наскоро вестник "Борба" разкри, че сред последователите на "вълците" у нас е топполицай от Велико Търново.

Става въпрос за шефа на Охранителна полиция в местната дирекция на МВР Емануил Манолов. Той даже карал заедно с руските мотористи до германската столица Берлин по случай Деня на победата миналата година.

"Още от самото начало на новото си хоби съм симпатизант на "вълците". Те имат само един пълноправен член, който е от Кюстендил. В страната феновете сме не повече от 20 души, а освен мен при нас има и един англичанин" коментира Манолов пред "Борба".

Всъщност

сегашното посещение на руските рокери ще бъде второто у нас

През 2011 гoдинa начело със самия тартор Хирурга група от "вълците" пpиcтигнa cпeциaлнo зa мoтocъбopa нa Килифapeвcкия мaнacтиp. Нa 29 aпpил нa ГКПП Дyнaв мocт гостите сa пocpeщнaти oт гeнepaлния кoнcyл нa Рycия в Рyce Влaдимиp Климaнoв и oт тогавашния кмeтa нa гpaдa Бoжидap Йoтoв. Преди 5 години походът на руснаците мина без никакви ексцесии, както се очаква да се случи и сега. Визитата им обаче вече стана повод за шумни политически кавги. Магдалена Ташева от "Атака" и Иван Сотиров от СДС едва не стигнаха до бой в студиото на БТВ.

Тарторът Хирурга влезе в черния списък на Обама

"Смятаме се за част от армията на Русия, където сме ние - там е Русия". Това казва често 53-годишният тартор на "Нощните вълци" Александър Сергеевич Залдостанов, много повече известен с прякора си Хирурга. Високият почти два метра здравеняк е повече от знаменитост далеч извън Русия. Роден е в семейство на лекари в украинския град Кировград. Баща му е грузинец, като участник във Втората световна война се сражава в половин Европа, а оригиналната му фамилия е Залдастанишвили. Майка му е рускиня, силно религиозна, но пък голяма почитателка на Сталин. Александър спазва семейната традиция и постъпва в Трети московски медицински институт.

Според едната версия взима диплома като специалист по лицево-черепна хирургия, дори практикува известно време, откъдето идва и прякорът му. Злите езици пък твърдят, че така и не се е дипломирал, защото бил повече хулиган, отколкото стриктен студент. Саша не обичал много съветската власт, слушал "Гласа на Америка" и се увличал по моторите. Носел дълги коси, кожено яке и вбесявал с поведението си повечето преподаватели. На 20 години успява да си купи първия си мотоциклет - чешки "Ява". Известно време живял в прочутото с бандите си московско предградие Люберцы. Понеже се занимавал активно с бойни изкуства, нямал проблеми в уличните схватки. През 1985 г. се жени за германката Матилда и заминава с нея за Западен Берлин. Там припечелва като охранител в нощни клубове. Вероятно тогава се запознава с рокери от легендарната банда Hells Angels.

По неин пример създава в Москва "Нощните вълци", след като зарязва Матилда и се завръща в Съветския съюз в края на 80-те. Първоначално клубът организира концерти и мотоциклетистки сборове. В бурните години след разпада на СССР рокерите участват в доста тъмни дела, на славата им расте из цяла Русия, както и в бившите съветски републики.
Звездният миг на Хирурга е 2009 г., когато през юли в Севастопол се организира мотоциклетно шоу по случай 65-ата годишнина от освобождението на града от фашистите. При старта на похода от Москва, яхнал мотор, редом до "Нощните вълци" застава самият Путин, тогава премиер на Русия.

Веднага след това всички надписи на латиница изчезват от якетата на рокерите. Патриотизмът и православието стават основно верую във всички публични изяви на Хирурга.

През декември 2014 г. американските власти включиха Залдостанов в черния списък на руските граждани, на които им се забранява да влизат в САЩ и да правят бизнес с щатски фирми.

От Вашингтон дори обвиниха Хирурга и неговите рокери, че са участвали и във въоръжени бойни групи, сражавали се срещу украинската армия в Донбас.

Последва незабавен отговор от Залдостанов. "Искам да благодаря на Обама за признаването на моите скромни заслуги пред Родината. И да му обещая, че ще направя всичко, за да може проблемът му с мен да става все по-голям. Правя всичко, което смятам за необходимо и изпълнявам дълга си пред страната си, правя го искрено и ще го правя до края", заяви Хирурга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай