Ремонтират Стария Пловдив заради 12 президенти

Ремонтират Стария Пловдив заради 12 президенти | StandartNews.com

12 президенти на държави от Централна и Източна Европа ще посетят Пловдив през септември. Поради тази причина общината започна вчера спешен ремонт на фасадата на Етнографския музей в Стария град.

Реставрацията на фасадата възлиза на 1 млн. лева, а за цялостната реконструкция са нужни още поне толкова. Сградта е емблематична в Стария град и една от най-ценните в цял Пловдив. Тя е символ на българския барок и е на 170 години. През 2017-та музеят ще празнува 100 години от помещаването си в къщата.

Огромен екип от археолози презве вчера Небет тепе, за да разкире тайните му. "Преди около година и половина взехме важни решения: първо - да изясним какво има тук, и второ - да решим какво трябва да има тук", заяви кметът Иван Тотев при старта на археологическите разкопки край водохранилището вчера. Съдбата на Небет тепе повдигна сериозни дебати в града. През миналата година бе направено заснемане на недрата му и сега археолозите ще копаят точно на местата, където се разкриха структури, за да бъде установено с точност какви са те. На място вече работят специалисти от Археологическия музей, БАН, Пловдивския университет и доброволци.

Директорът на Археологическия музей, доц. Костадин Кисьов е събрал екип от професионалисти – архитект София Христева, гл. асистент Драганов и асистент Камен Станев. Всички те разделят тепето на три зони. Първата е около Водохранилището, която се обработва и в момента. Ще се провери дали то води до зазидана кула. Около самите разкопки в близост, има каменен зид, който е прекъснат. Работниците ще проверят дали той продължава и ако да, ще го свържат. Третата зона е източната страна, точно до заведението „Рахат", където има една идеално запазена стена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай