Рекламен злонамерен софтуер в Google Play

Стартира фишинг атаки върху потребителя

Рекламен злонамерен софтуер в Google Play | StandartNews.com

Рекламен злонамерен софтуер в Google Play

Рекламен злонамерен софтуер бе намерен в повече от 200 приложения на Google Play, се казва в доклад на компанията Check Point Research.

"В 206 приложения бе открит специален рекламен зловреден софтуер, а общият брой на изтеглените файлове достигна почти 150 милиона. Google бе бързо уведомен и премахна заразените приложения от магазина на Google Play", се казва в съобщението.

Експертите на Check Point наричат този зловреден софтуер SimBad, тъй като повечето от заразените приложения са игри-симулатори. Функционалността на софтуера може да бъде разделена на три групи: реклама, фишинг и достъп до други приложения.

Фишингът е начин за кражба на поверителна информация (пароли, информация за кредитни карти, информация от социални мрежи) чрез масово изпращане на електронни писма (спам), както и лични съобщения от името на финансови и държавни институции, социални мрежи.

Софтуерът може да отвори URL адреса, посочен от хакера в браузъра. Следователно, когато атакуващият създава фишинг страници за няколко платформи, те ще се отворят в браузъра, като по този начин ще стартират фишинг атаки върху потребителя.

Софтуерът може също да отваря магазини за приложения, като Google Play и 9Apps, и да инсталира присвоеното приложение от определен сървър. Така нападателят може по всяко време да инсталира нов злонамерен софтуер и да увеличи печалбите си, се казва в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай