Разкриха тайните на принцеса Даяна и Елизабет Втора

Бившият английски премиер Борис Джонсън споделя сензационни подробности в мемоарите си

Разкриха тайните на принцеса Даяна и Елизабет Втора | StandartNews.com

На фона на безкрайните драми в Бъкингам в центъра на вниманието този път се оказват две от най-обичаните кралски особи на Великобритания – покойните принцеса Даяна и Елизабет Втора. Нови разкрития излязоха на бял свят за дамите, които останаха в историята като най-ярките лица в Монархията.

Бившият английски премиер Борис Джонсън сподели сензационни подробности за истинското състояние на най-дълго управлявалия британски монарх преди смъртта й през септември 2022 година. В своите предстоящи мемоари Джонсън разкрива, че Елизабет се бори с форма на рак на костите през финалните месеци от живота си.

„От година знаех, че тя страда. Нейните доктори се притесняваха, че може рязко да се влоши във всеки момент“, пише бившият премиер в книгата си Unleashed, откъс от която разпространи Daily Mail. Той разказва и за последната среща с кралицата. „На влизане ме предупредиха, че вече не е добре. След като се поздравихме и седнахме да говорим, ми стана ясно какво имаха предвид. Елизабет беше бледа и доста прегърбена. Имаше синини по ръцете, най-вероятно от инжекциите. Но мозъкът й не бе засегнат от коварната болест и на няколко пъти ми се усмихна ярко. Беше привилегия всяка седмица да се срещам с кралицата, докато бях на поста – период, включващ Брекзит, пандемията и инвазията в Украйна. Бяха като терапия, все едно си на училище и любимата баба те води на обяд“.

На 8 септември 2022 година лекарите на Бъкингам признават, че здравето на кралицата се срива, а само часове по-късно нейната смърт е обявена публично. След няколко седмици официално посочената причина за кончината на кралицата е старост. Борис Джонсън и съпругата му са сред опечалените на погребението на Елизабет Втора в Уестминстърско абатство в Лондон на 19 септември.

От Бъкингам засега не коментират думите на Борис Джонсън, но той не е първият, който твърди, че Елизабет е страдала от рак на костите. В своята книга „Елизабет: Интимен портрет“ кралският биограф Гайлс Брандрет написа през 2023 година, че има слухове, според които кралицата страда от рядка форма на рак на костния мозък - множествен миелом. Това би обяснило загубата на тегло и проблемите с подвижността, за които често се спекулираше през последните й години.

Кралският репортер Робърт Джобсън също тиражира версията за множествения миелом на монарха в книгата си „Катрин, принцесата на Уелс: Биография на бъдещата кралица“. Той пише, че в самия си край Елизабет се чувствала изнемощяла заради болестта и здравето й рязко се влошило през финалните й три месеца на този свят.

„Имаше сериозни проблеми със зрението и вече трудно виждаше. Дори нямаше сили сама да си сипе чай. Разстройваше се, че непрекъснато изпуска нещо и причинява бъркотии. Трябваше да й носят по-малка кана, за да се справи“, коментира анонимен източник, близък до покойната кралица, пред Джобсън.

Авторът разкрива, че Елизабет игнорира препоръките на докторите да си почива и до края желае да изпълнява кралските си длъжности, поставяйки народа на първо място. По време на финалната й поява на кралския балкон болката е непоносима, но Елизабет стиска зъби, за да може събралите се поданици да я видят още веднъж. „Тя знаеше, че си отива, но не искаше да разочарова народа“, коментира Джобсън.

Междувременно фризьорът на Даяна разкри подробности за драмите около принцесата на народа. В своите мемоари „Всичко е за косата - моето десетилетие с Даяна“ Ричард Далтън коментира една от най-болните теми в Бъкингам – съмненията относно истинския баща на принц Хари. От години се спекулира, че не Чарлз, а инструкторът по езда Джеймс Хюит е биологичният родител на херцога на Съсекс. Далтън обаче развенча този мит и обяснява защо тази теза няма как да е истинска.

„В семейство Спенсър все пак са рижави - като Хари. Чарлз, братът на покойната принцеса, беше със светла коса в колежа, както и едната й сестра Сара. Джейн, другата й сестра, на младини беше с почти същата руса коса като Даяна“, пише Далтън.

Ричард отбелязва, че когато слуховете за предполагаемия баща на Хари плъзват из пресата, Даяна ги преживява болезнено. „Та те дори още не се познаваха, когато принцът се роди. Аферата им започна през 1989-а и продължи три години до 1991-а“, изтъква авторът.

Далтън разказва, че Даяна не обичала да язди и той много се изненадва, когато тя започва да взима уроци от Хюит. Тогава фризьорът всеки ден прави прическата на принцесата, но въпреки това той не разбира за аферата й. Единствено забелязва, че Даяна винаги говори развълнувано за инструктора си. „Нямах никаква представа за романса им. Всичко това беше ново за нея. Но не трябва да забравяме обстоятелствата, в които тези неща се случиха. Даяна копнееше за истинска страст, за обич, каквито съпругът й, когото обичаше, не й даваше. После обаче се оказа, че и Джеймс никога не е имал истински чувства към нея, а възприема аферата им като свое завоевание. Той просто беше на правилното място в правилното време – тогава Даяна беше изключително уязвима покрай драмите с Чарлз. Можеше да е който и да е друг вместо Хюит“, коментира близкият приятел на покойната принцеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай