Разчетоха за първи път име на жител на средновековния Перперикон

Разчетоха за първи път име на жител на средновековния Перперикон | StandartNews.com

Археолози за първи път разчетоха името на жител на средновековния Перперикон, обяви ръководителят на разкопките в скалния комплекс проф. Николай Овчаров. Екипът попаднал на фрагмент керамика от 12-13 век с надпис на гръцки език, като първата част гласи "Господи помагай", а под апела стои името Вероники или Вероника, предаде "24 часа".

"Интересното е, че надписът е направен преди изпичането на глинения съд, а не каквато е обичайната практика - след това", разказа проф. Овчаров. Към момента от венецианските архиви е било известно единствено името на Кали от Перперикон, която била продадена в робство.

Професорът показа и по-значимите находки от първия месец проучване на Перперикон, сред които дамски сребърен кръст от 12-13 век, изчистен бронзов кръст от иконоборския период през 7-8 век, както и 2 сребърни венециански монети. Интересна находка е и бронзова култова брадвичка от 17-16 век преди Христа. Според Красимир Лещаков, специалист по древността, предмет с подобна форма се намира за втори път по нашите земи.

"През последните дни попаднахме на квадратно съоръжение с размери 1,80 на 1,80 м.", разказа още ръководителят на разкопките. По негови думи става въпрос за кладенец или за хранилище на продукти. Работници успели да изкопаят 1,60 м. от съоръжението, но все още не са стигнали дъното, като досега са открити монети и сребърна обеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай