Разбра се защо стареем

Виновен е ензимът mTOR

Разбра се защо стареем | StandartNews.com

Учени от университета на Маями установиха, че ключови генетични програми, които допринасят за дълголетие, функционират до средна възраст, съобщи Юрик алърт.
Била изследвана активността на гени в тъканни проби от хора на различна възраст. Ключова роля за появата на много болести след навършване на 60-годишна възраст играят ензимът mTOR, който е мишена на рапамицина у бозайниците, и производството на активни форми на кислород в митохондриите.

По мнението на специалистите, сложността на системата за регулиране на програмите за стареене у хората е далеч по-голяма, отколкото у другите видове. Това е свързано с човешкия геном, който е еволюирал, осигурявайки дълъг живот. Еволюцията обаче не е предвидила, че продължителността на живота ще надхвърли 50-60 години. Поради някаква причина редица възпрепятстващи стареенето молекулярни програми се изключват именно в този срок.

Ензимът mTOR регулира важни клетъчни процеси, включително растежа и деленето. Нарушаване на функциите му се наблюдава при диабет, затлъстяване, депресия и някои видове рак.

 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай