Расисти ли сме, ако играем шах с белите фигури?

Шахматистите ще правят публична дискусия защо е глупав спора

Расисти ли сме, ако играем шах с белите фигури? | StandartNews.com

Протестите срещу расизма срутиха паметници и пометоха магазини в цяла Америка. Резултатът за света обаче е още по- щокиращ. Думичката „бял“ се изтри като с гумичка от всички реклами. Беда застигна и шахматистите, когато чернокожите се възмутиха, че партиите винаги започват с белите фигури. Дори го нарекоха дискриминация и поискаха това расово насилие да бъде отстранено.

Извecтните шaхмaтиcти първоначарно помислиха новината за шега, но по-късно не скриха възмущенията си, когато се оказа, че това е официално предложение, депозирано до федерацията им. За да не излизат и те на протести, решиха да проведат публичнa диcкуcия, в която да обяснят до какво ще доведе, ако се сменят правилата.

Всеизвестно е, че играта е на 1500 години, а през ХІІІ век в Европа се налага двуцветното разделение на дъската. Стартът на партиите с белите фигури обаче не е някакъв белег за европейското превъзходство.  Дори напротив.

Документ от 1749 година,  останал от Франсоа-Андре Филидор, описва среща, започнала с черни. Тогава всеки играч избирал цвят, след което с жребий бил определян кой започва пръв. Така например великият ирландски майстор Александър Макдоналд винаги играел с черните, но понякога бил пръв, друг път - не.

През 1841 година в лондонския шахматен клуб "Сейнт Джордж" били фиксирани нови правила, според които играчът, който ще мести пръв, има право да избере цвета си. Значи не цветът определя хода, а ходът определя цвета.

По онова време много от шахматистите проявявали и някакъв особен вид суеверие и винаги играели с един и същи цвят, което в шахматните среди започнало да минава за ретроградно, за глупаво. Затова трябвало да се въведе официално правило, което да изключва подобен субективен подбор.

То се появило през 1857 година на първия Американски шахматен конгрес. Изпратено било като предложение от клуба в Лондон, в което се предлагало навсякъде да се въведе следното правило: Жребий определя кой да започне пръв, но първият винаги играе с бяло, независимо кой му е любимия цвят.

През 1880 година това било записано като правило № 9 в Нюйоркския турнир, но съвсем не било световно изискване. Едва през 1927 година официално било въведено навсякъде. А големият защитник на новото правило бил ненадминатият 27 години майстор на шаха Емануил Ласкер. Той няма как да бъде обвинен в расизъм – евреин е.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай