Ракети срещу градушки само над нивите

Мълния уби жена и изгори дете, следят буйни реки с камери

Ракети срещу градушки само над нивите | StandartNews.com

София. Поне два пъти повече ракети ще разбиват облаците с градушки над страната тази година. Само до момента от агенцията за борба със стихията са изстреляли над нивите толкова въздушни бомби, колкото за цялата минала година. Това съобщи шефът на звеното Николай Николов. Той отказа да съобщи броя на ракетите, тъй като са класифицирана информация.

Синоптиците алармираха, че всеки ден до неделя ледени късове ще се изсипват над страната. Тази година опасността от стихията е с 1/3 повече от 2012 г. Площите, които се пазят от ледените късове, са 1,5 пъти по-големи, отколкото досега. Борбата с градушките започна много по-рано от обикновено - още на 9 май, тъй като заради топлото време земеделските култури започнаха да зреят по-рано. Общо 17 000 кв. км ниви се охраняват от ледените късове. Едва 400 от тях са били поразени от градушка до момента. Ракетите срещу градоносните облаци се изстрелват само над нивите - така се избягва евентуална опасност да се отклонят и да нанесат поражения върху сгради или хора по градове и села.

Дъждове с градушка се изсипаха отново над половин България. София побеля от ледени късове като грах. Градушка с големината на орех пък падна над Видинско и Смолянско и унищожи напълно градините с домати, пипер и картофи в дворовете и нивите на хората.

Разразилата се буря с мълнии над Рибново пък уби жена, рани снаха й и внучката й. Хората отивали да садят тютюн, уплашили се колата да не привлече светкавиците и се скрили под круша. За зла участ мълнията ударила точно там.

Екоминистерството пък алармира, че заради дъждовете част от реките в Западна България може да прелеят. Специално видеонаблюдение следи Марица по протежението й в Пловдив. Кметът Иван Тотев бе категоричен, че трябва 50 дни да вали, за да прелее реката. Въпреки прогнозите, Осъм се кротна. В Кресна пък се молят Струма да кротува.

Актуална информация за времето четете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай