Пуснаха движението по Аспаруховия мост

Пуснаха движението по Аспаруховия мост | StandartNews.com

Ремонтът на Аспарухов мост във Варна ще продължи през септември. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която направи оглед на приключилите ремонтни дейности, съобщава "Фокус".

„Днес пускаме движението, като точно за два месеца приключи ремонтът на първата част на Аспарухов мост - мостове 1, 3 и 5. За два месеца строителите успяха да направят много сериозни ремонтни дейности, като преасфалтиране, подмяна на хидроизолация и цялостна подмяна на всички фуги и лагери. Това е нещо, което преди да се разкрие мостът, не беше сигурно, че е необходимо. Видя се, че мостът, който не е бил ремонтиран 40 години, има нужда от сериозни ремонтни дейности. Подменени са всички лагери, фуги, хидроизолация, тротоарни конзоли, най-новите технологии от гледна точка на пътната безопасност или т.н. мантинели, като те са поставени, с което да подсигурят максималната безопасност", заяви Лиляна Павлова.

Тя допълни, че освен отпуснатите от Министерски съвет 5 млн. лева за ремонтните дейности, към средствата е добавена и сумата от 2 млн. лева, която е осигурена от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура", за да се довършат дейностите, които са се наложили да бъдат осъществени допълнително.

Тя посочи, че има пълна готовност ремонтът на моста да продължи през септември.

„Освен тези 5 милиона лева, които ги има към момента, ще бъдат отпуснати оставащите 5 милиона лева, за да можем тази година да направим отсрещното платно или мостове 2, 4 и 6. Изцяло в този участък да се направят пътните ремонти", допълни министър Лиляна Павлова.

Още вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова написа в личния си профил във Фейсбук: "Радвам се, че ремонтът на първия участък от Аспаруховия мост във Варна приключи и жителите и гостите на града ще могат да го ползват в разгара на лятото от утре. Последният значим ремонт на този мост, който е един от най-големите на Балканите, е бил преди повече от десетилетие. Вторият етап на ремонта ще започне през есента".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай