Първият у нас робот-човек тежи 50 кг

Направен е от втора употреба части на различни електронни устройства

Първият у нас робот-човек тежи 50 кг | StandartNews.com

1,70 м високи и 50 кг тежък е първият създаден от българин у нас хуманоиден робот. Направен е от втора употреба части на различни електронни устройства. Може да разпознава предмети, да се движи, а в бъдеще би могъл дори да проговори. Негов създател е Росен Христов, става ясно от репортаж на бТВ.

Главата на Роки има две камери, които се местят във всички посоки, с цел да разпознават даден обект. Ръката му наподобява човешката. Всеки пръст се задвижва с отделен механизъм.

„Задвижването на пръстите е от машинка за счупено DVD, втора употреба. Движението на очите е също от такива машинки за DVD-та, за CD-та. Като цяло торсът е кутия от компютър, завъртяна вертикално”, разкрива създателят на Роки и разказва, че в създаването на робота е използвано и кошче за боклук.

Роки е създаден преди 5 години, но преди месец излиза от своя дом за първи път за единственото в страната изложение за младежко техническо творчество в Горна Оряховица.

Причината да го крие толкова дълго Росен обяснява, че когато проектира, винаги си мисли, че не е на достатъчно ниво. „Ако го представя някъде, хората няма да го харесат – може би от такава гледна точка. Че не е достатъчно добро, за да го представя някъде”.

Всъщност разработката му е достатъчно добра и му носи първо място на изложението.

Футбол между роботи: В двубоите сили премериха над 200 отбора

„Искам да мотивирам и останалите хора, защото по този начин може да се изгражда нагоре и нагоре. За един такъв проект, според мен, са нужни на първо място средства и време, на второ място време и средства и на трето място може би не толкова важно, но екип от повече хора, за да може да станат по-бързо нещата”, казва Росен.

Според създателят на Роки „имаме поле за развитие на роботиката”. „Има достатъчно хора, които разбират от тези работи, за да правят по-сериозни проекти”, казва Росен.

Изобретяването на такъв Робот извън България струва стотици хиляди. А за създаването на Роки, Росен е похарчил не повече от 2000 лева.

Младият изобретател  следва първо в Шуменския университет, а по-късно завършва и Варненския. Машинен инженер е по професия, но никога преди това не е изучавал или практикувал програмиране.

„Обичам да изобретявам разни неща. Имам много изобретения като малък. Може би във втори клас хванах за първи път поялник. Това е устройство, с което се правят платки. И може би покрай баща ми се запалих, защото той се занимава с електроника и като цяло ми се отдава това – да изобретявам някакви неща”, разказва Росен.

Никой от съседите му не подозира какво има в гаража му под блока. Роки всъщност е неговият дипломен проект, но и неговата сбъдната детска мечта.

„Когато го представих в университета, той съответно не беше там, беше на клип – те не повярваха, че съм го направил, което е нормално и аз не бях виждал хуманоиден робот до тогава”, споделя младият изобретател.

Роботиката не е единственият му талант. Росен е бивш професионален състезател по бокс. В 8 клас пише първия си фантастичен роман, а в свободното си време рисува. Освен Роки, младият талант има и други изобретения. Мечтае да създаде робот, който  може да говори и да помага на работното място, в домакинствата или на хора в неравностойно положение.

„Предпочитам да остана в България, не извън страната. Целта ми е да покажа, че има развитие роботиката в България. Другите страни са много по-развити, обаче аз все пак искам да остана тук”, разкрива бъдещите си планове Росен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай