Проверяват археолози за разходи по разкопки

Проверяват археолози за разходи по разкопки | StandartNews.com

Благоевград. Министерството на културата праща свои експерти в древното селище Никополис ад Нестум. Целта им обаче не е да разгледат тази забележителност, а да инспектират как археолозите са похарчили отпуснатите им за разкопките финансови средства.

„Очаквам в края на седмицата специална комисия на културното министерство. Правилата са такива, че при приключване на дейността ни на обекта трябва да проверят изразходвани ли са по предназначение парите", заяви професор Маргарита Ваклинова. ]

Тя е ръководител на екипа, който бе на терен в Никополис ад Нестум в продължение на цял месец. За работата си получили от държавния бюджет 25 000 лева. Учените изследваха западната и северната част на къща на римски патриций. Откриха много интересни помещения, предимно складове за съхранение на различни продукти. Намериха питоси /б.а.-голям съд/, в които се съхранявали зърно, вино, мед, масло, солена риба. Помещенията на богатата римска къща са разположени около квадратен двор, застлан с калдъръм. В центъра на двора има кладенец, а в него археолозите са намерили монети от II в.

„Находките на монети са най-много, има и теглилки за тях. Те датират още от втори век след новата ера чак до 13 век. Натъкнахме се и на много интересна мозайка, но ще я разкрием догодина, тя е оригинална, цяло чудо е, че се е съхранила", сподели професор Ваклинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай