Проверяваме чисто ли е морето по интернет

Проверяваме чисто ли е морето по интернет | StandartNews.com

София.  Вече всеки може да провери чистотата на 90 морски плажа и четири зони за къпане във вътрешността на страната от домашния си компютър. Трябва само да влезе в сайта на здравното ведомство www.mh.government.bg, за да види таблиците и докладите на здравните инспекции в Бургас, Варна, Добрич, Кърджали и Разград.

До тях се стига от раздел "Регистри", рубрика "Води за къпане". В момента най-чиста е водата на плажовете Русалка, Шабла и Приморско, изтъкна шефът на дирекция "Обществено здраве" във ведомството д-р Димитър Димитров. Най-лоши резултати са отчетени на Офицерския и Южния плаж във Варна и Попския плаж до Царево.

Заради проблеми с пречиствателната станция Златни пясъци са станали черната овца с много предписания и глоби. През юли морската вода била със завишени стойности на ешерихия коли и ентерококи - двата вида бактерии, които задължително трябва да се изследват периодично според европейската норма. В момента стойностите са добри, но не са изключени изненади, коментира д-р Димитров.

Една от причините е остарялата пречиствателна станция, която не може да насмогне с пречистването на водите. Другата - прекалено късата тръба, която изхвърля обработените води в морето. Отпуснато е финансиране за изграждане на дълбочинна тръба, която ще изхвърля водата на 1 миля от плажа, обясни още д-р Димитров и допълни, че станцията също ще се модернизира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай