Проучване: Кучетата изпитват съпричасност

Проучване: Кучетата изпитват съпричасност | StandartNews.com

Кучетата могат да копират емоциите си и да изпитват съпричастност, показва проучване на италиански изследователи, цитирано от BBC.

Според тях кучетата копират взаимно емоциите си, за да могат да осъществят връзка помежду си, също както хората.

Според учените кучетата показват ограничени форми на съпричастност, което пък вероятно им позволява да разпознават емоции. Те обаче твърдят, че не е изключено тази кучешка способност да е била придобита по време на опитомяването на животните от хората.

Досега подобна социална привързаност се е свързвала само с хората и различни примати като шимпанзета и орангутани.

„Ние показахме, че това светкавично подражаване съществува при кучетата и то е неволно, автоматично и бързо копиране на други кучета", заяви водещият изследовател на проучването д-р Елизабета Палаги. Тя заяви също, че кучетата могат веднага да разпознаят емоциите на други кучета по тяхното движение и мимики на муцунката.

„Докато играе с друго куче, дадено куче може да разчете мотивациите и емоционалното състояние на другото животно, като имитира изражението и движенията на тялото му", каза още Палаги.

Откритията на екипа от учени се основава на записи, които те са направили на домашни кучета, които си играят в парк в Палермо. Те анализират начина, по който животните комуникират помежду си. След като преглеждат видеоматериали в обем от 50 часа, те установяват, че кучетата могат да имитират израженията на муцунките си и движенията на тялото си и то бързо.
Това „светкавично имитиране" е автоматично и неволно, а не резултат от трениране, категорични са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай