Променят коренно изчисляването на сметките за парно

Въвеждат и самоотчет на топлото

Променят коренно изчисляването на сметките за парно | StandartNews.com

София. Скоро ще получаваме по-ниски сметки през студентите дни. Това ще стане чрез коренна промяна на начинът, по който се изчисляват сметките за парно. За промените съобщиха столичните общински съветници Елен Герджиков, Николай Стойнев и Зафир Зарков.

Общинските съветници обясниха, че са изненадани, че по-късно са публикувани в Държавен вестник промените в Наредбата за топлоснабдяването, а сезонът вече е започнал.

Сметките за топло вече няма да бъдат съставяни на базата на прогнозни дялове на потребеното количество енергия за същия месец в миналия отоплителен сезон. Те вече ще се смятат на средноконсумирано количество на ден (общата изразходена енергия за миналия сезон на домакинство разделен на броя дни, в които е имало парно, умножен по коефициент за средната температура за месеца), съобщиха на пресконференцията.

"На практика с новия начин сметките ще бъдат по-големи спрямо миналата година в по-топлите месеци, като ноември, декември, март и април, и по-ниски - през януари и февруари, когато обикновено е най-студено". Това каза Николай Стойнев - председател на стопанската комисия в общината. Това ще бъде така, защото средната стойност на ден през този отоплителен сезон ще е еднаква за всички месеци. До момента прогнозният дял бе за съответния месец.

Съветниците разясниха формулата на изчисление с пример от миналата година, когато е имало 164 дни с парно. Тя е цялата енергия за сезона, разделена на 164 дни, умножено по коефициента за температура. Полученото число се умножава по цената за мегават час и по този начин разбираме цената на парното за ден. Ще стигнем до цялата сума при умножение по броя дни в месеца.
Чрез промените ще има възможност за самоотчет на потребителите, за което доста потребители настояват. "Разделя се сметката за парно от тази за топла вода, но не както ние искахме задължително, а е записано - "по желание на етажните собственици и за тяхна сметка", съобщи Зафир Зарков.

Новите промени предвиждат и проверка на всички топломери, за които абонатите са заявили нулево потребление, която ще се извършва през януари. Това се въвежда заради статистиката от миналата година, която показа, че много потребители, които са заявили нулево потребление, всъщност са ползвали топлото през зимата. На тези, които не бъде даден достъп до уреда, ще се начислява максимално потребление, уточниха общинските съветници. Ако проверяващите установят, че в дадено жилище има демонтаж на водомери, ще се начислява по 280 литра на член от домакинството на месец, а собствениците ще бъдат задължени да поставят уред веднага.

Зарков алармира на пресконференцията, че 2006 г. досега няма нито един глобен за такова нарушение.

Център за работа с клиенти работи от няколко месеца в „Топлофикация", с който дружеството цели да подобри комуникацията с потребителите. В началото на този месец са започнали работа и мобилни приемни във всички столични райони, за да работят с клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай