Прокуратурата сезирана за случаи на нерегламентирана намеса по асансьори

Прокуратурата сезирана за случаи на нерегламентирана намеса по асансьори | StandartNews.com

Зам.- министър Везиева призова гражданите да внимават за това кой прави ремонт на подемните съоръжения
В Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са постъпили сигнали от градове в страната за нерегламентирана намеса по асансьори, това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на пресконференция по повод направените проверки на асансьорите у нас.

Везиева заяви,че Агенцията е направила и десет регулярни проверки и са установени също такива нерегламентирани намеси както от граждани, така и от някои техници." ДАМТН е извършила незабавно проверки по сигналите, сезирана е и Прокуратурата", посочи тя.

„Независимо какъв е мотивът за нерегламентираните намеси, никой няма право да си играе с живота и здравето на хората.Трябва да заострим вниманието на цялото общество към този проблем, който се наблюдава в доста градове в България. Апелирам към това да бъдем по-внимателни на кого си поверяваме живота", допълни още тя. Зам.-министър Везиева подчерта, че според екипа на министерството тези случаи са свързани и с факта, че реформата, която стартирахме ще наложи по-засилен контрол върху дейността на операторите.

„До октомври ще бъде въведен електронен регистър за самите съоръжения и в реално време те ще се наблюдават извършваните ремонти и профилактични прегледи. В този регистър ще съществуват и данни за фирмите, които извършват работните дейности с индивидуален код на всяко съоръжение, ще бъде създадена камара за самоконтрол между поддържащите фирми с амбицията за сериозно свиване на сивия сектор, допълни още зам.-министър Везиева.

Пред медиите бе представен и видеоматериал, заснет от охранителни камери, монтирани със съгласието на обитателите на жилищна кооперация в страната, с нерегламентирана намеса по подемно съоръжение, както и в обществени сгради в София с често пребиваване на хора. Материалите са предадени ДАМТН и на компетентните органи.
Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков съобщи , че за първото тримесечие на 2015 г. са проверени около 1800 асансьори , от които 18% са спрени поради техническа неизправност. Спрямо миналата година процентът намалява, допълни още Цанков.

По време на пресконференцията стана ясно още, че 500 проверки са направени само по сигнал на граждани. „Имаме случаи, при които колегите са реагирали буквално веднага на сигнал". Това каза Валентин Чиликов, Главен секретар на ДАМТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай