Проклятието на детето фараон

Тежки болести повалят археолозите, влезли в гробницата. Освен Хауърд Картър, който я открива

Проклятието на детето фараон | StandartNews.com
  • Тежки болести повалят археолозите, влезли в гробницата. Освен Хауърд Картър, който я открива

Всички сме чували за "проклятието на фараона" - дъвка на редица мистерии и радост за кинематографията, която създава десетки филми за тайните на древен Египет. Как обаче се ражда легендата за него? То не се корени във времената преди Христа, а се появява преди около 100 години, когато археологът Хауърд Картър и неговият екип откриват непокътнатата гробница на детето-фараон Тутанкамон /познат сред историците по-скоро като Тутанхамун/. Тя се оказва единствената, почти изцяло опазена от набези, като вътре се намират несметните съкровища, с които фараонът е бил погребан. Иначе краткото му управление от 9 до 18-годишна възраст едва ли би влязло в историята с нещо впечатляващо. Освен с факта, че с неговата смърт се слага край на една от най-успешно управлявалите династии в Древен Египет.  

  • Смъртта на Тутанкамон слага край на една от най-успешните династии в Древен Египет

Изваждането на всички съкровища, свързани с погребението на младия фараон, е отнело десетилетие. Хауърд Картър, който през 1922 година пръв влиза в гробницата, открива и златната посмъртна маска на фараона, която се смята за най-ценната находка. В наши дни се появиха информации и за допълнителни камери в гробницата, които са открити чрез георадар. Предполага се, че една от тях е на Нефертити. Иначе гробницата е малка и видимо неподходяща за царско погребение, вероятно затова и е успяла да оцелее след набезите на иманярите в Долината на царете. Легендата за фараонското проклятие се заражда няколко години по-късно, когато спонсорът на експедицията лорд Карнарвън се разболява и умира. Същото сполетява и няколко души от археологическия екип на Хауърд Картър  - всички те са повалени от тежки болести с фатален край. Това се случва и с част от изследователите, които по-късно посещават гробницата на Тутанкамон. Тръгва мълвата, че мястото е прокълнато и всеки, който наруши спокойствието на фараона, че бъде застигнат от смърт. Впрочем, съдбата на самия Картър опровергава мистериозното проклятие - той живее още 17 години след откриването на гробницата на детето-фараон, чието управление не става известно с нищо друго освен с пищното му погребение и с легендата около него.Любителите на сензации и загадки обаче предпочитат тезата за фараонското проклятие, отколкото по-логичните обяснения, че загиналите археолози и сътрудници са станали жертва на местни вируси, с които са се заразили от храната и водата или чрез ухапвания от насекоми.

Погребалната маска е от 11 кг чисто злато

В Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете на музея. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е погребалната маска на Тутанкамон, изработена от 11 килограма 24-каратово злато и инкрустирана със син лазурит.Една значителна част от съкровищата, намерени в гробницата, никога не са били излагани пред публика. В преддверието й са открити шест разглобени колесници, както и няколко позлатени ритуални легла, едното украсено с глави на свещени крави, а другото - с лъвове. Владетелят е придружен от 400 ушебти - миниатюрни човешки фигурки, които да бъдат до него в отвъдния свят и да му служат там.

Владетелят бил плод на кръвосмешение

В реалния свят съдбата далеч не е била толкова благосклонна към младия фараон, който още на осем години трябва да поеме управлението /естествено, прави го не сам, на практика страната се управлява от везира Ай/, а на всичко отгоре има и доста заболявания. Тутанкамон е рожба на кръвосмешение - до този извод е стигнал международният изследователски екип, ръководен от Захи Хавас, директор на египетското ведомство, отговарящо за древното наследство. Според учените Тутанкамон е страдал от болест на костите и малария, както и от други вторични заболявания. Много от учените предполагат, че инцестната връзка на родителите му може да е била причина за болестите на невръстния фараон, както и за редица негови телесни деформации.В продължение на две години учени от Базел са проучвали наличните 11 мумии на членовете на фараонската фамилия. С помощта на генни изследвания те потвърждават онова, което се предполагаше отдавна: бащата на Тутанкамон е бил еретичният фараон Ехнатон /Аменхотеп/, който е първият монотеистичен владетел в Египет - отхвърля всички богове освен Атон, руши храмовете им. Учените откриват и мумията на майката на Тутанкамон - засега нейното име все още е KV35YL. Изследователите първоначално смятали, че младият фараон може да е син на Нефертити, която е главната съпруга на Ехнатон. Сега обаче твърдят, че това не е вярно - той е или син на фараона и някоя от сестрите му, или плод на кръвосмесителна връзка с една от дъщерите му. По онова време в Древен Египет подобни връзки не са били нещо необичайно - самият Тутанкамон, още невръстен, също се жени за своята полусестра, която е дъщеря на Ехнатон и Нефертити. От нея той има две деца, които не оцеляват и това слага край на династията.

Още една мистерия - защо няма сърце и тялото е обгорено

Дълго време се е спекулирало, че Тутанкамон е станал жертва на убийство, тъй като след дерматологичните експертизи в черепа на младия фараон е липсвала част от кост. Има и друга версия за смъртта му. От направена рентгенова снимка се откриват следи от удар по тила. В крайна сметка обаче надделява мнението, че Тутанкамон е паднал при битка от своята колесница и колелото е минало през лявата му страна. По този начин при откриването на мумията се вижда обгорено тяло и липса на няколко ребра, както и на част от таза. Сърцето липсва - а щом няма сърце, фараонът не би могъл да премине в задгробния свят.  Обясненията за силно обгореното му тяло са, че по време на мумифициране са го намазали с олио, но са го бинтовали без да изчакат маслото да изсъхне и по този начин се е получила смесица от него и въглерод, която се е оказала фатална. Процедурата по изследване на мумията на Тутанкамон е предшествана от ожесточени спорове и битки между учените и общественото мнение. Изследователите, естествено, държат да изнесат мумията от гробницата и да я изследват в Кайро. Това намерение обаче предизвиква бурни протести сред египетското общество. Първоначално учените се отказват от плановете си, но след това достигат до компромисен вариант, удовлетворяващ и двете страниа- изучаването на мумифицираните останки на Тутанкамон да се извърши в самата гробница. Оказало се, че мумията се намира в изключително лошо състояние. Хауърд Картър, който открива гробницата на Тутанкамон, използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и за снемането на златната траурна маска. Според съвременните разбирания това е варварска технология. От гледна точка на представите преди сто години обаче този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й поврежданеа- останките на фараона се разпадат на 13 части.                                                                                                        

Пенисът му изчезва, приписаха му божествена сила

Особен интерес сред задълбочените изследователи на мистиката предизвикват гениталиите на фараона. През 1968 г. британският учен Роналд Харисън, правейки рентгеново проучване на мумията, забелязал отсъствие на мъжки полов орган, макар да бил надлежно описан при предишните изследвания.Археолозите решили, че мъжкото достойнство на Тутанкамон е откраднато, за да бъде продадено на колекционер. Едва през 2013 г. управителят на египетския Върховен съвет по съхраняване на древните паметници Захи Хавас сложил край на слуховете: "Пенисът никога не е изчезвал. При компютърната томография мумифицираният орган бе открит в пясъка, където се съхранява тялото", заявил Хавас в интервю за "Дискавъри". Но много учени се усъмнили в думите му. "По наши сведения мумифицираният фалос е сменил няколко собственици и впоследствие е бил върнат на Каирския музей от американски колекционер, пожелал името му да остане в тайна", разказва ученикът на Роналд Харисън - британският египтолог Джон Ейкърсли.Преди няколко години американската професорка Салима Икрам обяви пред списание Archaeology, че пенисът на фараона Тутанкамон притежава "божествена сила". Жреците извършили специален обряд, за да добие фараонът полова мощ в задгробния свят. Те балсамирали неговия орган под ъгъл 90 градуса. Подобно нещо не може да бъде видяно при другите мумии на фараони. След това облели тялото на Тутанкамон с черна смола - също част от магическия обряд", разказва проф. Салима Икрам.Нейната статия предизвика такъв интерес сред туристите от цял свят, че скептиците заподозряха поръчка от страна на египетското правителство. Хиляди любопитни обсадиха Долината на царете в Луксор, за да видят чудото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай