Проф. Овчаров отива на гроба на хан Кубрат

Проф. Овчаров отива на гроба на хан Кубрат | StandartNews.com

София. Археологът проф. Николай Овчаров заминава за Украйна. Той заедно с голяма българска делегация ще се включи в събота в честване за 100-годишнината от откриването на гроба и съкровището на хан Кубрат в Малая Перешчепина.

"Това място може да бъде едно от Чудесата на България, защото макар и далеч от нашите днешни граници, е единственият напълно доказан гроб на български средновековен владетел", каза известният археолог. Точно преди 100 години, играейки си сред пясъчните дюни, едно момченце пропада в голяма яма край украинското село. Шашнато от видяното, детето търчало към дома си, викайки на родителите си: "Там има злато, много злато". Така е открито най-голямото съкровище в евразийските степи от VII век. В него има близо 25 кг златни и 50 кг сребърни съдове, накити, оръжие - общо над 800 предмета. Дълго време находките се съхранявали в санктпетербургския Ермитаж, а учените не са знаели чие е съкровището. Преди 20 години един голям немски учен проф. Йоаким Вернер успя да разчете монограмите на гръцки език върху златните пръстени и да докаже, че става въпрос за съкровището на хан Кубрат. Накитът е подарен на владетеля в Константинопол, където той приема християнството.

На мястото на откритото съкровище преди 10 години е вдигнат паметник на хан Кубрат. Сега пък българите в Украйна, водени от Николай Габер и Антон Киссе, разработиха проект за голям мемориален комплекс. Делегацията ще донесе в България урни с пръст от Малая Перешчепина, които ще бъдат раздадени из цялата страна.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай