Невероятно! Откриха 12 нови вида морски създания

Мисията на проекта беше да изследва Северния Атлантик

Невероятно! Откриха 12 нови вида морски създания | StandartNews.com

Изследователи, работещи в проекта ATLAS, съобщиха, че са открили 12 вида морски създания, нови за науката. Подводният проект, финансиран от ЕС, в продължение на пет години е извършил 45 изследователски експедиции, които са включили работата на над 80 учени и студенти доброволци.

Мисията на проекта беше да изследва Северния Атлантик - водата, морското дъно, теченията и най-вече съществата, които живеят там. Изследователи от 13 държави взеха участие в проекта и започнаха да разглеждат упорито промените, които се случват в океана.

Първоначалната цел на екипа беше да картографира дълбоките води край бреговете на Европа, САЩ и Канада. Оказа се, че изследователите са насочили по-голямата част от усилията си към 12 конкретни места в дълбоката част на Атлантическия океан. Повечето изследвания са проведени с помощта на подводни роботи. В допълнение към 12-те нови вида, открити от екипа, те са открили и 35 вида създания, живеещи в райони, където преди това не е било известно, че има живот.

В заключението на проекта членовете на екипа съобщиха, че въпреки дългите им усилия все още се знае повече за повърхността на Луната и Марс, отколкото за дълбоките океани тук на Земята.

Предишни изследвания показват, че в допълнение към повишаването на температурите поради глобалното затопляне, газовете повишават и киселинността в океана . Изследователите от ATLAS установяват, че подобно подкисляване атакува основите на кораловите рифове и прогнозират, че много дълбоководни местообитания ще се срутят през следващия век. Те също така установяват, че теченията в Атлантическия океан се забавят, което води до промяна на моделите на времето и допълнителни смущения в чувствителните екосистеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай