Проект „Заслужавам детство" подкрепи 204 деца и техните семейства

Проект „Заслужавам детство" подкрепи 204 деца и техните семейства | StandartNews.com

Пловдив. На двудневен форум в Пловдив под надслов „Първи стъпки към големите възможности" фондация „За Нашите Деца" представи резултатите по проект „Заслужавам детство", чиято цел е предоставяне на услугата „Ранна детска интервенция", съобщиха от организацията. Проектът се реализира в партньорство с фондация „Карин дом" – Варна и с финансовата и експертна подкрепа на фондация „Отворено общество" – Лондон. Официални гости на събитието бяха Веселина Ботева - директор "Социални дейности" към община Пловдив, Надя Танева - директор "Социално подпомагане" - Пловдив, Галина Маркова – доктор по социалната работа. На форума присъстваха още специалисти в областта на ранното детско развитие от страната, социални работници, психолози, здравни специалисти, логопеди, представители на институции и общини.

По време на откриването директорът на фондация „За Нашите Деца" Елка Налбантова информира относно развитието на услугата в България и съобщи ползите от ранната детска интервенция в икономически и социален аспект. Моделът и резултатите по проекта представи Мариана Петрова – директор „Социални услуги" Пловдив.

В рамките на събитието три деца, включени в програмата, направиха своите първи стъпки пред голяма публика и избраха бъдещото си призвание със своя прощъпулник. В продължение на година те са под грижите на специалисти по „Ранна детска интервенция" и рехабилитатор и благодарение на навременната намеса на „За Нашите Деца", те успяват да преодолеят трудностите и да развият своя потенциал, въпреки дефицитите, които са имали в първоначално.

От септември 2012 г. фондация „За Нашите Деца" стартира услугата „Ранна детска интервенция". Тя се предоставя безплатно за деца и родители в центровете за обществена подкрепа на организацията в градовете Пловдив и София и за две години организацията подкрепя 204 деца и техните семейства. Те получават услуги и помощ за развитие на децата, като 105 в София и 99 в Пловдив. За 2014 г. в двата града са подкрепени 102 деца – 49 в София и 53 в Пловдив. За периода бе изработен Наръчник по ранна детска интервенция и бяха проведени форуми за учене, развитие и повишен капацитет на практици в областта на ранната детска интервенция в цялата страна.

Услугата „Ранна детска интервенция", която фондацията пилотира и развива се базира изцяло на семейно-ориентиран подход и фокус върху силните страни и умения на детето и семейството. Програмата дава възможност на родителите да разберат повече за потребностите на своето дете, да получат отговор на въпроси относно етапите на развитие на детето и как сами да помагат за стимулиране на силните му страни, така, че то да развие оптимално своите възможности. Специалистите, с които фондацията работи са преминали обучения и консултации на експерти от САЩ, Англия и България.

„Ранната детска интервенция" е създадена, за да влияе положително върху ранните етапи от развитието на деца от раждането до 3-годишна възраст. Изследванията показват, че първите години от живота са най-важни, защото през тях се развиват 90 % от клетките на мозъка. Това е времето да се изгради стабилна основа за добро здраве и устойчиво развитие, което оказва влияние върху целия живот на човека. Фондация „За Нашите Деца" работи в сътрудничество със семействата, защото те имат най-голямо влияние върху развитието и благосъстоянието на детето и така се увеличава ефекта от намесата на специалистите.

„Ранна детска интервенция" е ефективна програма, благодарение на която може значително да се намали броят на изоставените деца и това да има положителен дългосрочен ефект върху обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай