Продават на търг чадъра, убил Георги Марков

Червило, което изстрелва куршум и зъб с цианид са сред експонатите в шпионската колекция

Продават на търг чадъра, убил Георги Марков | StandartNews.com

Чадърът, с който бе убит българския десидент Георги Марков, ще бъде продаден на търг. Репликата на смъртоносното оръжие, което изстреля смъртоносна доза рицин в крака на писателя-журналист през 1978 г., станало известно в шпионския свят като "българския чадър", е сред експонатите в колекцията от шпионски реликви. Наддаването ще е през следващия месец, съобщи британският вестник "Сън".

Реликвите са събирани в продължение на 30 години от европейски колекционер. Много от тях са оригинални. През 2019 година в Ню Йорк той отваря Музей на шпионажа, посветен изцяло на КГБ. Заради пандемията от коронавируса се принуждава да го затвори и сега продава експонатите. Търгът трябва да се проведе онлайн от Калифорния от Julien's Auctions на 13 февруари, пише "България днес". 

Чадърът е реплика, тъй като той никога не е открит оригиналният, но е точна възстановка по свидетелски показания и докладите на Скотланд Ярд. Има скрита спринцовка с пружина, която изстрелва върха на иглата от края на чадъра, когато спусъкът, разположен близо до дръжката, се натисне. В случая с българския дисидент на моста Ватерло в крака му е изстреляна гранула, съдържаща рицин. Чадърът е оценен на 3700 лири.

Друго интересно оръжие е "целувката на смъртта", използвано от тайните агентки. Представлява червило, което изстрелва един куршум. Оценено е на 1500 паунда. За 2200 лири ще бъде предложена вратовръзка със скрити в нея камери.

Други камери са поставени в портмонета, куфарчета и пръстени. Има и подходяща за наблюдение през стена, като позволява снимки да се правят през малка пробита предварително дупчица. Цената й е 4400 лири. Съветска обувка със специално тайно отделение струва 500 паунда, докато детектор на лъжата ще се продаде за 600 паунда. За 900 лири се предлага пепелник със скрит микрофон, както и фалшив зъб, който има скрито отделение за съхранение на цианид.

Зъбът е проектиран да се счупи при ухапване, но по точно определен начин, така че заловеният агент да може да се самоубие, за да се спаси от изтезания и така да не бъдат изтръгнати сведения от него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай