Продаваме по-лесно стария си автомобил

250 лв., за да подкараш спряна от движение кола

Продаваме по-лесно стария си автомобил | StandartNews.com

София. Продажбата на вече регистрирани в страната стари автомобили ще става по-лесно и по-евтино. Това ще стане в резултат на пакета от мерки за намаляване на административната тежест, които вече бяха одобрени от Министерски съвет по предложение на вицепремиера Даниела Бобева. Една от тях премахва задължението договорът за покупко-продажба на МПС да се изповядва при нотариус. Така, ако се разберем с някого да му продадем колата си, няма да има нужда да се ходи и при нотариус. От това ще спечелят както продавачът, така и купувачът, които ще спестят време и пари. Мярката се подкрепя и от Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА), по чиято инициатива тя влезе сред предложенията на Даниела Бобева. От нотариална такса ще бъдат освободени и автомобилите, които се купуват от автокъщи.

"В момента някои сделки излизат много скъпо. Например, ако продам кола на цена 50-60 хил. лв., нотариусът ще иска такса за заверка на договора от около 3500 лв.", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на АВА Любомир Доросиев. Друга мярка също се приветства от автокъщите, които настояват за нея отдавна. Става въпрос за това, че при сваляне на дадено МПС от регистрация и връщане на номерата му в КАТ големият и малкият талон ще остават у собственика.

"Така много по-лесно такива коли ще могат да се продадат както у нас, така и в чужбина. За да изтъргувам автомобил от България в Германия например, там ще ми искат и големия талон, за да бъде прехвърлена колата на новия й собственик", заяви Доросиев. В същото време, ако някой реши да си вземе нова кола от автокъща и се договори това да стане с бартер за старата плюс доплащане, търговецът вече ще бъде собственик на старото возило. За да не му плаща данъци и застраховка "Гражданска отговорност", той ще може да върне номерата в КАТ и така да го спре от движение. По-късно, когато се появи купувач за колата, тя ще може по-лесно да се регистрира отново, тъй като талонът ще бъде в автокъщата. Освен това купувачът ще може да разгледа предварително талона и да се увери, че колата действително е собственост на търговеца.

Поне 250 лв. струва връщането на кола в движение, ако преди това сме предали номерата й в КАТ, за да спестим някой лев от плащане на данъци и "Гражданска отговорност", докато не я караме. Причината е в наредба на Министерството на транспорта. Според нейните изисквания всеки автомобил, чиито регистрационни табели са били върнати на органите на МВР, трябва при повторна регистрация в КАТ да премине през т.нар. технотест. Целта е да се докаже, че колата отговаря на изискванията за България и ЕС, а цената за това е 180 лв. Такава проверка обаче е излишна, смята зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) Любомир Доросиев.

"Как така, ако вкарам кола от Италия, Германия или друга държава в Европа, за да я регистрирам у нас, трябва само да я мина на преглед в КАТ, а за вече регистриран веднъж автомобил да трябва да се доказва, че е годен?", риторично пита Доросиев. И допълва, че има нещо сбъркано в това правило и то трябва да се промени. От АВА искат това изискване да се премахне и са готови дори да стигнат до Еврокомисията, както стана с акциза за мощните джипове и лимузини. Налогът се плащаше до преди няколко години и отпадна точно след сигнал на АВА до еврокомисарите.

Но не само за 180 лв. за технотеста трябва да се бръкне собственик на кола, за да я вкара отново в движение. Към тях трябва да се добавят и парите, които трябва да се платят и на КАТ, за да премине колата технически преглед при държавния орган и след това да получи номерата си. Излиза, че спирането от движение на возило, което за известен период няма да се управлява, е доста неизгодно. Обикновено колите, които не се карат целогодишно, са по-стари, собственост на по-възрастни хора, които рядко ги карат през зимата. Легалният начин за това е да върнат номерата им в КАТ, а колата да се премести от улицата в гараж, двор, на частен паркинг или друго място, различно от общинско. В такъв случай собственикът вече не дължи данък, а и не трябва да плаща за задължителната застраховка "Гражданска отговорност". От което в общи линии се спестяват около 150 лв., ако говорим само за зимата.

Оказва се обаче, че тези пари ще ги дадем двойно, когато вкараме обратно колата в движение. За технотест ще ни вземат 180 лв. Още 70-80 лв. ще отидат за технически преглед в КАТ и за нови регистрационни табели. Освен това ще трябва да се купи и "Гражданска отговорност", която по принцип е за срок от цяла година. Дори и да се вземе на 4 вноски, и да се плати само първата, ще трябват поне 50 лв. Излиза, че спестените през зимата пари ще бъдат похарчени поне двукратно. Сметките показват, че изгода има само, ако колата няма да се кара поне 2 години. Друг въпрос е колко пари за ремонт биха отишли за кола, която не е карана толкова дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай