Събота,

Пробутват гауда вместо кашкавал

От: Администратор -
A
A
A

София. Гауда, маскирана като кашкавал, продават в магазините. Цената на холандското твърдо сирене е много ниска - около 6-7 лв. за кг, и е атрактивна за потребителите. Вкусът обаче е много различен от този на истинския кашкавал. А самата подмяна на името на продукта е драстично нарушение на законите, каза Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). Освен кашкавала менте в магазините се продават и други млечни продукти с европейски произход, които също са на много ниски цени. Качеството им не подлежи на задължителна проверка от страна на контролиращите органи, защото идват от други страни членки на ЕС. Производителите на тези продукти подбиват цените на родните фирми, защото се опитват да изчистят количества, залежали заради забраната за износ за Русия. За да не ударят родните си пазари, западни компании се опитват да пласират залежалата си стока в българските, румънските и гръцките магазини. 80% от млечните продукти, които се предлагат в ресторантите, вече са вносни, каза Симеон Присадашки, зам.-председател на АМБ. Едва около 20-30 на сто от сиренето, купувано от българите, е истински качествен продукт, коментира Зоров.

За да се защити българското производство, около 20 фирми, членове на АМБ и Националната асоциация на млекопреработвателите, застават зад кампания "Купувам българското", която се организира от БНТ 2 и ще продължи три месеца. В рамките на кампанията българските продукти по традиционна рецепта, произведени с наше свежо прясно мляко и типични родни закваски, ще се продават в магазините със специален зелен печат с надпис "Купувам българското".

Сърби продават БГ сирене в Русия

Сърбите заемат българската ниша за млечни продукти на руския пазар, след като Москва наложи вето за внос на сирена, произведени в ЕС. Комшиите произвеждат продукти по типична наша рецепта и са наводнили с тях големите търговски вериги в Русия, като ги представят за "сръбска брънза". Вкусът им обаче е типично български, каза Богдан Борисов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите. Според него, последствията от руското ембарго тепърва ще се усетят у нас. Възможно е цените на млечните продукти да паднат, но след това неизменно ще скочат рязко. Причината е, че ниските цени ще сринат производителите на мляко, а възстоновяването на фермите ще отнеме 3 до 5 години.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички