Президентът покани Елизабет II у нас

Дари кралицата с ръчно изработена шевица, обсъдиха и Украйна

Президентът покани Елизабет II у нас | StandartNews.com

Лондон. Президентът Росен Плевнелиев официално покани британската кралица Елизабет II да посети страната ни. Това се случи по време на аудиенцията на държавния глава в Бъкингамския дворец. До седмици на посещение у нас пък ще бъде херцогът на Кент - Едуард.

"Имах вдъхновяваща среща с един визионер", каза след срещата президентът, цитиран от Дарик.
Плевнелиев подари на кралицата ръчно везана покривка с традиционна българска бродерия и филигранна инкрустирана брошка с фолклорни мотиви. Дарът е съобразен с всички изисквания на протокола, който повелява подаръците за монарха да са характерни за страната на госта. "Много искам да изкажа пред българския народ изключителните думи на благодарност на Нейно Величество, защото тя получи един специален подарък от нас", посочи Плевнелиев.

По думите му разговорът е минал по "цялата тематика на българо-британските отношения, които никога не са били по-добри, но имат нови хоризонти за развитие". Обсъдена била и ситуацията в Украйна.

По-късно държавният глава участва на бизнес форум във Великобритания. "Британският бизнес може да бъде част от икономическата промяна в България", заяви той. По негови думи информационните и комуникационните технологии, инфраструктурата и автомобилният сектор са областите, в които бизнесът от Великобритания може да намери сериозни перспективи за развитие на партньорства в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай