Понеделник,

Президентът: България предлага решения на кризи в целия свят

От: Failed to load user -
A
A
A

Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството, каза Росен Плевнелиев на среща с българската общност и с дипломатическия корпус в град Бразилия

Българската външна политика е балансирана и се базира на три основни принципа – интеграцията, свързаността и приятелството със съседните страни. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в българското посолство в бразилската столица на среща с представители на българската общност, почетните консули на България в Бело Оризонте, Рио де Жанейро, Ресифе и Флорианополис и на дипломатическия корпус в Бразилия. Срещата се проведе в първия ден от официалното посещение на държавния глава в Бразилия, информират от пресцентъра на държавния глава.

"Историята на Балканите е история на конфликти, но днес регионът е пример за подражание, а България е горд член на Европейския съюз – проект за мир, който изисква високо равнище на сътрудничество и интеграция между различни нации, които да направят невъзможен бъдещ конфликт", каза президентът

"Днес България е страна, която предлага решения на многобройните кризи не само в ЕС, но и в целия свят", допълни държавният глава.

"В трудни времена трябва да покажем характер и способности, в трудни времена показваме кои сме и точно в такива моменти ценностите ни определят решенията. България знае коя е – имаме хилядолетна история и в сътрудничество с Бразилия можем да допринесем за един по-добър свят", заяви президентът Росен Плевнелиев.

За България Бразилия е най-големият пазар в Латинска Америка и днес откриваме нов хоризонт в двустранното ни сътрудничество, посочи още държавният глава, като открои предимствата на страната ни в редица области. "Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството", категоричен беше българският президент.

Във втория ден от официалното си посещение в Бразилия държавният глава ще насърчи контактите между бизнеса от двете страни на съвместен българско-бразилски бизнес форум. Домакин на срещата ще бъде Националната камара на индустрията на Бразилия. От българска страна във форума ще се включи 20-членна бизнес делегация.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички