Преразглеждат молбите за помощите в Перник

Министър Дончев няма да остави семейство без покрив за зимата

Преразглеждат молбите за помощите в Перник | StandartNews.com

София/Перник. На 15 септември да няма нито едно дете, което да не може да иде на училище и за зимата да няма нито едно семейство, което да е без покрив над главата си. Това са двете основни цели на министър Томислав Дончев, който трябва в следващите два месеца да следи процесите след земетресението в Перник.

Голяма част от хората в Перник нямат очакването държавата да ремонтира всяка пукнатина и всяка щета. Тук е въпрос на приоритизиране. На първо място са семействата, хората, чиито жилища са или разрушени, или са конструктивно увредени и са опасни за обитаване. Въпросът опира до пари. Парите инвестирани в Перник не са никак малко. Ще се изготви справка по категории, но специално за Перник и областта са отделени не по-малко от 12 млн. лв. до момента. 14 млн. лв. е цялата сума, която включва и останалите места, включително и щети в София, заяви Дончев пред БНР.

Министърът обособи три проблема – несъвършената координация между институциите, мащаба на случилото се и политизирането на целия казус до момента.

Разчитам на хората от Инициативния комитет да ме снабдяват с информация за всичко това, което цялата държавна машина не е успяла да улови като конкретен казус, каза  още министърът.

Вчера премиерът Бойко Борисов е обещал пред Инициативния комитет, че молбите, които са били отхвърлени ще бъдат преразгледани, заедно с еднократните помощи от 325 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай