Премиерът открива БГ завод в Узбекистан

Премиерът открива БГ завод в Узбекистан | StandartNews.com

Българската компания "Приста Рисайклинг" отваря високотехнологичен завод за преработка на обработени масла в Узбекистан. Церемонията по откриването е в град Ангрен, Ташкентска област. Лентата ще прережат премиерите на двете държави - Бойко Борисов и Шавкат Мерзаев.

Проектът е дело на смесеното дружество "Уз - Приста Рисайклинг", създадено с постановление на президента на Узбекистан. В него влизат българската компания "Приста Рисайклинг" с 51% и "Узнефтепродукт", дъщерна компания на "Узбекнефтегаз", с 49%. Основни акционери и инвеститори в новото българско дружество "Приста Рисайклинг" АД са братя Бобокови и семейство Манджукови.

Общата инвестиция е в размер на около 19 милиона щатски долара и предвижда разкриването на пряко заети 50 нови работни места и още 150 в свързани дейности. Ръководител на успешно завършилото строителство и пуск на завода в Узбекистан е Ивайло Манджуков. Капацитетът на рециклиращия завод е предназначен за преработка на 40,000 т отработени масла на годишна база.

Предвидено е до 60% от свежите базови масла да бъдат реализирани като износ за суровинно обезпечаване нуждите на "Приста Ойл" в Централна Азия и Украйна, а другата част да бъдат усвоени в производствената програма на "Уз - Приста". За реализацията на дизеловото гориво и асфалтовата фракция съществува пазар на вътрешно потребление.

Българското дружество "Приста Рисайклинг" е технологичният партньор и носител на ексклузивните права на защитената пред Американското Патентно Ведомство технология за изграждане на инсталация за регенериране на отработени масла без аналог, която се изгражда за пръв път в Централна Азия и страните от СНГ. Дружество участва не само като инвеститор, но също и като съизпълнител, осъществявайки цялостно инженеринговата дейност по проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай