ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ

ПРЕГЛЕД НА РЕГИОНАЛНИЯ ПЕЧАТ | StandartNews.com

ВАРНА

“Искат забрана за старите кораби река – море” е водещата тема днес за вестник “Черно море”. Ограничаването на плаването на т.нар. “подстандартови” плавателни съдове ще се обсъжда на инициирана от България среща на транспортните министри на Черноморските държави, съобщава шефът на “Морска администрация” Николай Апостолов. Според представители и на други морски администрации от района, корабите от типа река-море са изключително неустойчиви, дори и при сравнително слабо вълнение и инцидентите в Черно море най-често са с тях. Точно от този тип са потъналият преди дни край Емине кораб “Толстой”, украинският “Славутич 7”, който се разцепи надве при устието на Дунав, потъналият през 2003 година в турски води “Стрелец” и много други, влезли в черната статистика.

С морска тема днес открива броя си и вестник “Позвънете Новини”. Под заглавие „Всички кораби – на проверка за безопасност” изданието пише, че Европейската комисия затяга контрола върху корабите в пристанищата. Вече всички плавателни съдове без изключение, навлизащи в портовете на страните  от ЕС, ще се подлагат на жестоки проверки. До момента се инспектиреше само извадка от около 25% от посещаващите пристанищата. Мярката е част от третия пакет за подобряване на сигурността по море, наречен “Ерика”. Той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент до няколко седмици, каза вчера във Варна експертът в Европейската комисия по проблемите на морската безопасност Андреас Бошен. Предвижда се и обща европейска система за контрал и мониторинг на трафика.

Здравните проблеми на българина са на първа страница на “Народно дело”. „Ракът на стомаха измества инфарктите”, пише изданието, като отбелязва, че ежегодно над 250 варненци се лекуват от цироза на черния дроб. Най-голямата група заболели са в трудоспособна възраст, отбелязва ръководителят на клиниката по гастроентерология във варненската университетска болница “Св.Марина” проф. д-р Искрен Коцев. Той участва в националната конференция “Актуална гастроентерология”, за която в морския град пристигнаха над 300 специалисти от страната. Увелечаващите се случаи на цироза лекарите обясняват с нерационалното хранене и употребата на алкохол. Според д-р Коцев, който иска здрав черен дроб, трябва да наблегне на кафето и да забрави за спиртните напитки.

Заглавието от първа страница на вестник “Черноморие е “На 40 години Дворецът има шанс да започне нов живот”. 40 млн. лева са необходими на Двореца на културара и спорта във Варна, за да запази високото си ниво, обяви вчера по повод годишнината шефът на комплекса, превърнал се в институция Симеон Варчев. Амбициите са за мащабни реконструкции на обекта – нужно е по-гоямо игрално поле, според изискванията на световните спортни федерации, трябва да се увеличи и броят на седалките в зала “Конгресна” до минимум 5 хиляди. Срокът за реализиране на проекта  е 3-4 години.

Всички вестници отбелязват и 28-то издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, който министърът на културата Стефан Данаилов откри снощи във Варна. Радостното е, че според министъра тази година държавата ще увеличи парите за българското кино от 7,2 млн. лева на 16 млн. лв.  Освен това, българската култура ще получи и 3,6 млн. лв. от бюджетния излишък, които ще бъдат заделени за незавършени продукции. Самото начало на фестивала бе дадено от Митко Щерев с оркестъра на студио „Примо”, след което бе прожекцията на лентата “15”, продуцирана от Мартичка Божилова. В проекта млади режисьори показват 15 киноновели. Тази година в конкурсната програма на „Златната роза” участват общо 25 български филма.


ШУМЕН
“Широка карнавална усмивка” е заглавието на първа страница на вестник “Шуменска заря”. Едно от най-дългоочакваните събития в нашия град - Карнавалът на плодородието докосна със своя магнетизъм стотици граждани и гости на Шумен, привлечени от пъстротата и феерията на веселите танци, красотата на уникалните костюми и невероятната атмосфера на празника, пише от първа и “Топ новини”. Сред официалните гости на Карнавала на плодородието са и кметовете от белгийски и унгарски градове.

До два месеца ще бъде подписан договор за съвместно сътрудничество между кметовете на Шумен Красимир Костов и на град Турне, Кралство Белгия - Кристиан Маси пишат още местните вестници. Проектът за договор е обсъден по време на гостуването на белгийската делегация в Шумен. Предстои да бъде усъвършенстван и утвърден от местния Общински съвет и премиера на Валония. Така ще се постави началото на официалните взаимоотношения между двата града. В нашия град има училище, където се обучават деца на възраст от 12 до 18 години, заявява в интервю за “Шуменска заря” кметът на град Турне Кристиан Маси . В учебното заведение учениците изучават профил чужди езици и се работи по програма, наречена "Европейски пътища". Разговарях с директора на училището и тя даде съгласието учебното заведение да работи по контракта, който ще сключим с вашия град, допълва още Маси.

От Шуменска заря” е новината, че Държавният глава Георги Първанов е връчил за първи път наградата "Джон Атанасов - за ученици" за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии на 15-годишния шуменец Румен Христов. Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.


ПЛОВДИВ
Предстоящото поскъпване на цигарите с около 20% от Нова година е водеща тема в днешния брой на вестник “Марица”. Според предложението на Министерството на финансите кутия “Виктори” ще струва между 3.30 и 3.40 лв., а “Малборо”-то може да достигне 4.20 лева. Налогът на цигарите ще стигне средно до 102.30 лв. на хиляда къса.

“Без увеличение на газа”, пише още изданието, като визира вчерашното изявление на шефа на ДКЕВР проф. Константин Шушулов  в Пловдив. Според него е много вероятно да няма второ увеличение на цената на природния газ от 1 януари 2009 г. Освен това обявеното от комисията нарастване удовлетворява “Булгаргаз”, обяснява Шушулов.

“Съдът отмени запора върху “Ритон”, съобщава вестникът. Възбраната върху разпоредителните сделки  с акции и имоти на общинска фирма “Ритон” е отменена с решение на Апелативния съд. Това означава, че акциите и имотите на скандалната фирма могат да бъдат прехвърлени на трето лице и общината завинаги ще загуби възможността да си върне контрола върху активите, чиято оценка е около 5 милиона лева. През август реститутът Георги Върбанов стана собственик на 100 процента от акциите, след като заведе изпълнително дело срещу общината за дълг от 50 хиляди лева. Предполага се, че да вземе цялата общинска фирма, са му помогнали общински юрист и частен бирник.

Добрата новина, поне за шофьорите от градския транспорт, е , че общинското предприятие “Организация и контрол на транспорта” ще наеме химически тоалетни, които ще бъдат поставени на крайните спирки за облекчение на водачите.

БЛАГОЕВГРАД
"Военен следовател помпа мускули пред ченгета. Поредно автородео на Антон Мицов", пише в."Вяра". Дупнишки полицаи го хващат да кара с джиесем в ръка, без колан и винетка и със счупено стъкло, той ги праща на прокурор. Военният следоветл Антон Мицов от Софийска военноокръжна прокуратура предизвика вътрешна проверка срещу трима полицаи от Дупница, след като му съставиха акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. Преди няколко дни той е спрян от автопатрул на главен път Е-79 в района на КПП-Дяково. По информация на "Вяра" патрулът е ръководен от магистралното ченге Димитър Пейчев. Полицейската кола застига нарушителя и му дава знак да спре. Водачът извадил служебната си карта и се представил като полковник от Софийска военноокръжна прокуратура. Мицов се опитал да им подскаже да не му съставят акт, тъй като след това ще бъде скъсан. Но полицаите написали акта. Мицов подписал документа без възражение, но няколко дни след това пуснал жалби в РПУ-Дупница срещу тримата полицаи за това, че са действали тенденциозно.

"Милиардер готви чейндж на сградата на немската клиника в Г.Делчев срещу 6 апартамента на бизнесмените Ив.Белянов, Р.Деманов и Р.Кирев", алармира в."СТрума". В ход е международна финансова афера с хуманитарен българо-германски проект. Крупният индустриалец с 46 фабрики Фридхелм Лоо спазарил сградата на фондация "Символ на надеждата", в която е базирана едноименната болница, оценена на 600 000 евро, за жилища в града край р.Места, екипът на здравното заведение и българските членове на фондацията са шокирани. За 6 апартамента в Гоце Делчев Лоо се готви да замени сградата на немската клиника. Плонирано е това да стане с местната фирма "Мега строй" на бизнесмените Иван Белянов, Росен Думанов и Руен Кирев. Схемата е сградата на частната болница, изградена с дарения от 600 000 евро на евангелистката църква в Германия, да бъде разменена с жилищата в града край р.Места. Скандалното е, че клиниката е построена като хуманитарен проект и според българското и немското законодателство не може да се продава. Следите на аферата водят в Германия, където се очаква да започне разследване за укриване на данъци, тъй като инвестираните стотици хиляди евро в болницата не са били обложени с данък. Чрез сделката с 6-те апартамента Лоо се готви да "осребри" инвестицията, като преди това е спестил данъци в родината си.        

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай